Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Političke tenzije ne utiču na napredak Gazproma

    Aleksej Miler, generalni direktor Gazproma, izjavio je na godišnjoj Skupštini akcionara da je ova naftna kompanija stvorila osnovu za novi korak napred proširila je bazu resursa, povećala proizvodne kapacitete, zadržala vodeću poziciju na ruskom i svetskim tržištima gasa, svoj deo na evropskom tržištu i napravio prodor u Aziju.

    Prosečna godišnja stopa rasta Gazpromove zarade pre odbijanja kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBIDTA) iznosila je 15 procenata u poslednjih 10 godina u dolarskoj protivvrednosti, u poređenju sa prosečnom stopom od dva odto za ostale najveće naftne i gasne kompanije na svetu.

    U 2014. godini Gazprom se svrstao među najveće tri kompanije po EBIDTA, sa 52 milijarde američkih dolara, istakao je Miler, objasnivši da je prihod porastao za 6,5 odsto na godišnjem nivou na više od 147 milijardi američkih dolara.

    Ovo je omogućilo veliki priliv novca kojim se finansiraju Gazpromove kapitalne investicije, naglasio ej prvi čovek Gasrpoma.

    -U Evropi postoji tendencija smanjenja potrošnje gasa, koja je od 2010. do 2014. opala za gotovo 20 odsto. Istovremeno, značajno je opalo i snabdevanje Evrope gasom kada je reč o konurenciji, tako da su jedino

    Dok potražnja za gasom u Evropi opada, Gazpromov udeo na evropskom tržištu je rastao za proteklih 10 godina. Uvećan je za sedam odsto od 2010. do 2014. godine. Pošto će Evropa nastaviti da smanjuje domaću proizvodnju, ove količine se moraju nadoknaditi, što znači da će isporuke ruskog gasa evropskom tržištu nastaviti da rastu.

    U 2014. godini, oko 35 odsto od ukupnog tranzita ka Evropi obavljen je preko gasovoda Plavi i Severni tok, što pruža energetskom sektoru u Evropi bezbednost i sigurnost u snabdevanju u budućnosti.

    Ugovor o produženju Severnog toka je primer partnerstva i rezultat pred-investiranja i pred-projektnog istraživanja, koje je obavljeno u periodu od 2012. do 2014. godine.

    -U bliskoj budućnosti počećemo sa formiranjem zajedničkog preduzeća za ovaj projekat, koristeći istraživanja koja su urađena za Severni tok. Uspešno iskustvo rada na Baltičkom moru pomoći će da optimizujemo troškove i vreme izgradnje. Oba kraka Severnog toka-2 biće u funkciji do kraja 2019. godine. Severni tok-2 će biti izgrađen za naše nove izvozne količine, što će takođe doprineti sigurnosti i pouzdanosti u snabdevanju, kaže Miler.

    Ovo se u potpunosti primenjuje i na gasovod Turski tok. Povećanje transportnog kapaciteta na Baltičkom moru i izgradnja Turskog toka vodi ka diversifikaciji ruskih izvoznih trasa i unapređenju bezbednosti u evropskom energetskom sektoru.

    -U 2014. godini ponovo smo se uverili da nas ni ekonomska kriza, niti političke tenzije ne mogu sprečiti u našem napretku, zaključio je direktor Gazproma. 

    Foto: BEta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE