Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za Telekom do 3 milijarde evra?

    Vlada je pokrenula inicijativu za privatizaciju Telekom Srbija i formirala radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Železaru Smederevo.

    Vlada Srbije je obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da sprovedu privatizaciju Telekoma, navodi se u saopštenju.

    Vlada Srbije je ranije odabrala Lazard Freres SAS za privatizacionog savetnika za Telekom, sa obavezom da u prvoj fazi, do početka juna, uradi procenu vrednosti, ekonomsku, pravnu i analizu tržišta, predloži modele privatizacije i pripremi vremenski i metodološki plan privatizacije.

    Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač, "Telekom Austrije" ponudio je 1,1 milijardu evra.

    Ekonomista Milojko Arsić smatra da je, kada je reč o privatizaciji telekomunikacionih kompanija, najbolji trenutak bio pre šest ili sedam godina.

    "Sada je dobar trenutak jer su evropske privrede izašle iz recesije, imaju obilje kapitala, to bi moglo da utiče na ponudu za Telekom", objašnjava Arsić i kaže da bi se za ceo Telekom moglo dobiti najviše 2,5 do tri milijarde evra.

    Ima i onih koji smatraju da Telekom vredi upola manje i da ga ne bi trebalo prodavati.

    "Nikada neće biti pravo vreme da se proda jedna tako dobra firma koja ima perspektivu. Ne možemo dobiti dobru cenu. Drugo, vi prodajete monopol preduzeće koje nije izdvojilo infrastrukturu koja treba da bude dostpuna svima", kaže ekonomista Mahmut Bušatlija.

    Vlada je formirala i radnu grupu za pregovore sa potencijalnim strateškim partnerima za ulaganje u Železaru. Kako se navodi u saopštenju, za predsednika te radne grupe imenovan je ministar privrede Željko Sertić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE