Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad američkog BDP manji od očekivanog

    Pad američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu bio je blaži nego što se ranije procenjivalo, pri čemu su aktivnosti pritisnuli oštra zima, jak dolar, uštede u energetskom sektoru i prekid u radu luka na zapadnoj američkoj obali.

    Ministarstvo trgovine je u konačnim procenama objavilo da je BDP u prvom ovogodišnjem tromesečju smanjen za 0,2 odsto u poređenju s istim razdobljem prošle godine, revidiravši time raniju procenu prema kojoj je smanjen 0,7 odsto.

    Daleko blaži pad ponajviše se pripisuje snažnijoj ličnoj potrošnji nego što je bilo ranije procenjeno. Lična potrošnja, inače zaslužna za više od dve trećine američke privredne aktivnosti, porasla je u prva tri meseca za 2,1 odsto, nasuprot prvotno procenjenih 1,8 procenata.

    Naviše su revidirane i procene rasta izvoza, ali je njihov pozitivan učinak izostao zbog takođe naviše revidiranog rasta uvoza, iz čega i dalje proizlazi veliki deficit koji je nagrizao stopu rasta BDP za gotovo dva procentna boda, pokazale su konačne procene.

    Revizija podataka o BDP za prvi kvartal u skladu je s očekivanjima ekonomista. U četvrtom kvartalu 2014. najveća svetska ekonomija porasla je 2,2 odsto na godišnjem nivou, podseća Reuters.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE