Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU ne forsira gasovod oko Srbije

    Evropska komisija ne promoviše projekat "Istočni prsten", koji je predložen pa povučen, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

    Delegacija je navela da je EK posvećena diversifikaciji snabdevanja Srbije gasom, posebno preko gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

    EK promoviše Plan gasnog povezivanja Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC) u kome Srbija aktivno učestvuje, navodi se u saopštenju i dodaje da je u okviru inicijative CESEC, predložen projekat "Istočni prsten", koji je međutim povučen i samim tim ni Komisija ne učestvuje u njegovoj promociji.

    U saopštenju se ističe da konekcija između Srbije i Bugarske predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Energetsku zajednicu.

    EK je, kako se navodi, obratila pažnju na saopštenje Gazproma, OMV, Shella i E.ON, koji razmatraju izgradnju dva dodatna produžetka gasovoda Severni tok, koji bi povećali kapacitet gasovoda za 55 milijardi kubnih metara godišnje.

    Osim toga, Gazprom je u januaru 2015. najavio izgradnju Turskog toka, čime bi se kapacitet gasovoda koji snabdeva Tursku, a preko Turske i Evropu, povećao za 47 milijardi kubnih metara.

    EK, kako se ističe, još jednom ponavlja da je Ukrajina zahvaljući svom položaju jedna od najsigurnijih zemalja tranzita pri čemu je i ekonomska ruta za snabdevanje Evrope.

    EU veruje da je u interesu svih strana da Ukrajina i dalje zadrži položaj značajne zemlje tranzita, piše u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE