Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel primio nove grčke predloge

    Kreditori Grčke – Evropska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska centralna banka (ECB) dobili su nove predloge Grčke kako bi ta zemlja izbegla bankrot, izjavio je danas šef kabineta Evropske komisije Martin Selmayr, nekoliko sati pred početak ključnog sastanka evrozone o finansijskoj budućnosti Grčke.

    "Novi grčki predlog su dobili Jean-Claude Juncker, Christine Lagarde i ECB. To je dobra osnova za postizanje napretka na samitu evrozone", rekao je Selmer na društvenoj mreži tviter.

    Nijedan detalj o predlozima Atine nije saopšten, ali do medija je stigla izjava jednog anominmog zvaničnika.

    "Predlog je dobar temelj za napredak u pregovorima", izjavio je šef Junckerovog pregovaračkog tima.

    Vođe država zone evra i vlade u Atini danas će u Briselu izaći s ponudama "sve ili ništa", u, izgleda, poslednjem pokušaju da se ukloni velika pretnja izlaska Grčke iz ekonomsko-monetarnog sistema jedinstvene evropske valute, što bi bez sumnje imalo veoma loše posledice po zonu evra, celu EU, pa i svetsku ekonomiju.

    Pre samita, grčki premijer Alexis Tsipras sastaće se danas u Briselu s rukovodiocima kreditorskih institucija.

    Posle sastanka s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Tsipras će učestvovati na sastanku s predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom, ; direktorkom MMF-a Kristin Lagard, predsednikom ECB-a Marijom Draghijem i predsednikom Evrogrupe Jeroen Dijsselbloemom.

    Grčka pregovora s kreditorima o isplati ranije obećane tranše kreditne pomoći od 7,2 milijarde evra, a do 30. juna treba da isplati 1,5 milijardi evra duga MMF-u, a već od ponedeljka počinje isplata penzija i drugih redovnih davanja, što je grčke banke već dovelo do ivice pucanja.

    Grčka i kreditori ne mogu da se dogovore o uslovima za isplatu tranše kojom je trebalo da se završi paket kreditne pomoći, ugovoren još 2010. godine. Glavni kamen spoticanja su dodatne reforme i uštede koje poverioci zahtevaju od Grčke, a ona ih u tom obliku ne prihvata.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE