Varoufakis: Istorijski neuspeh ako ne bude dogovora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Varoufakis: Istorijski neuspeh ako ne bude dogovora

  Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis upozorio je u Berlinu da će evropski lideri, uključujući grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, zabeležiti istorijski "neuspeh" ukoliko ne dođe do dogovora Atine i njenih poverilaca.

  Varoufakis je u debati koju je juče organizovala fondacija bliska Nemačkoj konfederaciji sindikata rekao da je "brzo potreban dogovor" Atine s poveriocima i kreditorima – Evropskom centralnom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom komisijom.

  Po njegovima rečima, "ukoliko dogovora ne bude, istorija će zabeležiti neuspeh političara".

  "Istorija će u tome videti neuspeh: moj, (nemačkog ministra finansija) gospodina (Wolfganga) Schaublea, (nemačke kancelarke) gospođe (Angele) Merkel, (grčkog premijera) Alexisa Tsiprasa, (predsednika Evropske komisije Jean-Claude) Junckera", rekao je grčki ministar finansija pred oko 100 okupljenih na skupu u Berlinu.

  Vreme za nalaženje rešenja ističe pošto Grčka mora da do 30. juna plati ratu kredita od 1,6 milijardi evra MMF-u koji joj je odobrio da plati sve ođednom, a ne u četiri dela kako je bilo predviđeno.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je juče da "nema puno vremena" za postizanje sporazuma o finansijskoj pomoći Grčkoj.

  Na samitu Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja Merkel je u ponedeljak rekla da Grčka treba da prihvati mere za popravljanje svojih finansija i ekonomije u pregovorima s međunarodnim kreditorima, a Obama dodao da grčka vlada mora sprovesti ekonomske reforme koje zahtevaju teške političke odluke da bi prevazišla zastoj u pregovorima s međunarodnim kreditorima i da bi zaštitila svetsko finansijsko tržište.

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE