Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija između ruskog i američkog gasa

    Srbija će prihvatiti da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, izjavio je premijer Aleksandar Vučić, dok stručnjaci tvrde da tek treba ustanoviti da li za to postoji tehnička mogućnost.

    U intervjuu za AP tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti spremna za diversifikaciju izvora gasa. Spremni smo da koristimo gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

    Premijer je izjavio da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

    Prema oceni ekonomiste Mahmuda Bušatlije, prvo treba ustanoviti da li mogućnost da se Srbija pridruži tom gasovodu tehnički postoji i dodao da azerbejdžanski gasovod nije ni blizu kapaciteta koji je bio predviđen Južnim tokom.

    "Azerbejdžanski gasovod nije ni blizu kapaciteta Južnog toka, tako da ne znam da li mi možemo očekivati neke ozbiljne količine gasa, pa ne znam šta nam tu Amerikanci mogu pomoći, jer mi imamo bolje odnose sa Azerbejdžanom nego Amerikanci", naveo je Bušatlija za agenciju Beta.

    On je rekao da treba pozvati stručnjake u toj oblasti da naprave procenu da li je sprovođenje gasa iz Azerbejdžana uopšte moguće, jer kada "političari razgovaraju i zamišljaju stvari to još ne znači da je izvodljivo".

    "Ideju svakako trebalo razmotriti, ali ozbiljni ljudi da se bave ozbiljnim poslovima, prvo stručnjaci da procene da vidimo da li mi možemo i po kojoj ceni ući u taj investicioni projekat", kazao je ekonomista.

    JIE u velikim problemima oko isporuka gasa

    Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović nada se da Evropska unija neće ubuduće donositi odluke koje će ometati izgradnju infrastrukture za isporuku gasa u regionu.

    Bajatović je na 18. sastanku Evropskog biznis kongresa rekao da nedostatak infrastrukture za isporuku gasa dovodi "Jugoistočnu Evropu u velike probleme".

    "Nadam se da će strukture koje upravljaju EU, razmišljati o tome i mislim da ubuduće nećemo imati administrativne zabrane i probleme koji se baziraju na ideologiji ili nepoverenju", rekao je on.

    Predsednik EBC i uprave kompanije Gazprom, Alexey Miller rekao je da je cilj te organizacije integracija zapadnih i istočnih ekonomija, i ocenio da to postaje sve aktuelnije. On je rekao da će se raspravljati i o energetskom sektoru u Evropi i njegovoj budućnosti, i naveo da na skupu učestvuje 80 kompanija iz 24 zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE