Pet najzdravijih prirodnih zaslađivača
Konzumiranje šećera može se negativno odrazini na vaše zdrave u više segmenata uljučujući dijabetes, gojaznost i oboljenja srca. Ukoliko vodite računa o sebi i želite da se zaštitite od negativnih aspekata šećera, nudimo pet prirodnih alternativa.
Velike količine šećera možemo naći u mnogo namirnica kao što su gazirani i negazirani sokovi, aromatizovani jogurti, ceralije, skoro svaki vid prerađene hrane, sosovi, hot dog, mesne prerađevine, i razne vrste hrane koje možemo kupiti u pekari, kao i u mnogim drugim. Čak i ako izbegavate desert, često ćete konzumirati šećer.
Zaslađivači sa nula kalorija su veoma propularni u dijetalnim proizvodima ali studije pokazuju da one ne mogu sprečiti gojaznost. Takođe mogu izazvati glavobolje i druge neželjene reakcije. Dakle treba se okrenuti prirodnim zamenama.
Ovi zaslađivači će utoliti vašu potrebu za slatkišima:
Kokosov šećer
Poznat i kao šećer kokosove palme, dolazi iz soka cveta kokosa. Vari se sporije od običnog šećera, dobro utiče na stepen šećera u krvi i podiže nivo energije u organizmu. Sadrži kalijum, magnezijum, cink i druge minerale, kao i vitamine B1 i C. Ima blagi ukus karamele.
Javorov sirup
Istraživanja pokazuju da javorov sirup sadrži najmanje 54 različitih hranljivih jedinjenja. Neka od njih koriste se u sprečavanju dijabetesa, kancera i upala. Ovde se misli na čist javorov sirup, ne na kukuruzni ili neki drugi sa aromom javora. Možete ga koristiti uz roštilj, kao preliv za salate i naravno kao dodatak palačinkama.
Stevija
Koriste se listovi žbuna latinoameričke stevije. Ovaj zaslađivač sadrži vitamine, minerale i antioksidante, a nema kalorija. Takođe ne utiče na povećavanje nivoa šećera u krvi. Zasladite pića ili hranu tečnom stevijom ili onom u prahu. Koristite malu količinu ove biljke jer je 400 puta slađa od šećera.
Crni zaslađivač
Nus-proizvod prerade šećera, kod nas poznatiji kao Malteks, sadrži gvožđe, magnezijum, minerale i vitamin B6. Prirodan je laksativ. Koristi se u receptima koji sadrže špinovanje, i u slatkišima, kao i kao glazura za ćuretinu i piletinu.
Med
Pored toga što sadrži pregršt vitamina i minerala, neprerađeni med je dobar u borbi protiv bakterija i virusa, a može ublažiti kašalj, upalu grla i druge respiratorne infekcije. Pijte ga u toplim napicima, jedite uz tost, u ovsenoj kaši, u salatama ili u puteru od kikirikija.