Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rezultati na evropskom nivou, ali plate i penzije…

    Plate i penzije će biti povećane čim se steknu uslovi, odnosno kada se završi fiskalna konsolidacija, kaže ministar finansija Dušan Vujović, uz ocenu da su dosadašnji ekonomski pokazatelji dobri i u evropskim okvirima.

    Budžetski deficit će do kraja maja biti 30 milijardi dinara, što je oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je ministar finansija na konferenciji u Beogradu o ulozi centralnih banaka u pristupanju Evropskoj uniji.

    Vujović je kazao i da odložena privatizacija jednog broja preduzeća neće imati negativne posledice na budžet, jer ta preduzeća neće dobijati subvencije. "To je fiskalno odgovorna odluka, dobijanje vremena da se za ta preduzeća nađe pravo rešenje", rekao je Vujović.

    "Da li će se održati trend smanjenja deficita do kraja godine teško je reći, ali uštede koje smo ostvarili ćemo sigurno održati do kraja godine", kazao je Vujović i dodao da će ovogodišnji budžetski deficit ukupne države biti oko 130 milijardi, umesto planiranih 191 milijarde dinara, pod uslovom da se Vlada pridržava sporazuma sa MMF.

    Kako je kazao, "nije nama deficit smanjen što mi nešto ne plaćamo, već zato što ostvarujemo odnos između prihoda i rashoda koji je bolji nego prošle godine. Nama su svi elementi prihoda porasli i svi elementi rashoda su bilo pod kontrolom ili smanjeni".

    Ministar je, odgovarajući na pitanje kada bi moglo doći do povećanja plata i penzija i da li je zbog toga moguća promena aranžmana sa MMF, odgovorio: "Mi se ponašamo tako da poštujemo sve potpisane dogovore, ali nam je cilj boljitak Srbije. Ne želimo da štedimo zbog štednje, već da bismo smanjili deficit i još uvek nismo izašli iz toga".

    "Svaki dinar koji je ušteđen u prethodnom periodu usmeren je na smanjenje deficita. Time ćemo smanjiti novo zaduživanje, kao i ukupan dug i preokrenućemo učešće duga u bruto društvenom proizvodu."

    Kada to ostvarimo i krenemo putem boljitka, samo je pitanje dana kada ćemo moći da povećamo sve rashode, počev od izdvajanja za škole, bolnice, do plata i penzija", rekao je Vujović, ističući da je važno da izdvajanja budu održiva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE