Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bogataš se kladio da će izgubiti milijarde

    Kineskog milijardera Li Hejuna koji je osvojio svetske naslovnice nakon vesti da je za sat vremena izgubio 15 milijardi dolara, po svemu sudeći, čeka istraga regulatora.

    Hejun se danima pre kolapsa akcija kompanije Hanergy, u kojoj služi kao izvršni direktor, kladio da će se odigrati upravo takav scenario. "Li Hejun je povećao svoju poziciju kraćenja za 796.000.000 akcija 18. maja," piše u izveštaju kineske berze.

    Kraćenje pozicije u deonicama predstavlja opkladu da će njihova vrednost pasti. Hejun je pozajmio i prodao gomilu akcija dok je cena bila na vrhu i otkupio ih zatim nakon što se ona strmoglavila 47 odsto.

    Financial Times piše da postoji "uzorak" prema kojem vrednost kompanije Hanergy gotovo isključivo raste u poslednjih deset minuta radnog dana na berzama, što otvara dodatna pitanja o poslovanju kompanije i trgovanju njenim deonicama.

    Kineski portal Caixin javlja da je Hanergy propustio da plati niz zajmova koji su dobijeni "upitnim putem". Nijedan od navedenog ne sluti na dobro za Li Hejuna, pogotovo nakon što je pozicioniranjem s deonicama pokazao da je slutio što dolazi, piše FT.

    Foto: Beta-AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE