Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spremite 400 dinara za elektronsku zdravstvenu knjižicu

    Do kraja godine svi osiguranici u Srbiji treba da zamene papirne zdravstvene knjižice elektronskim, objavile su "Večernje novosti". Zamena košta 400 dinara.

    Ceo projekat zamene zdravstvenih knjižica karticama zdravstvenog osiguranja (KZO) ukupno košta preko 20 miliona evra.

    Nove zdravstvene isprave prvi dobijaju osiguranici u Valjevu, a do kraja godine svih 6,9 miliona osiguranika u Srbiji trebalo bi umesto papirne knjižice da ima elektronsku karticu.

    Taj rok za zamenu je, sa 9. avgustom prošle godine, kako je prvobitno bilo predviđeno, zbog velikih otpora u javnosti da se u situaciji kada naše zdravstvo, raspolaže sa samo 250 evra po glavi stanovnika godišnje, ulazi u projekat koji košta oko 20 miliona evra, prolongiran za 17 meseci.

    Do sada je u okviru Pilot projekta u Valjevu kartice dobilo više od 2.000 osiguranika.

    Papirne knjižice, kako je Novostima rečeno u RFZO, već sad mogu da se zamene na teritoriji cele Srbije.

    Poslodavci filijali RFZO treba da dostave dokaz o uplati 400 dinara po kartici, i spisak zaposlenih i članova porodica. I fizička lica uz zahtev za zamenu treba da podnesu dokaz o uplati 400 dinara na račun RFZO.

    Nova zdravstvena knjižica izgleda kao bankovna kartica. Na njoj su vidljivi ime i prezime osiguranog lica, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice. Podaci koji se unose na čip pruzimaju se iz matične evidencije osiguranika (ime, prezime, JMBG, LBO, adresa, matična filijala RFZO, obveznik uplate doprinosa, period overe i drugi administrativni podaci).

    Kartica ne sadrži podatke o pruženim uslugama u zdravstvenim ustanovama, podatke o lekovima dobijenim na recept, kao ni druge podatke o ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE