Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IFC pomaže oko nenaplativih kredita

    Udeo nenaplativih kredita u Srbiji je alarmantan, pa će u smanjenju rizika kreditiranja pomoći Međunarodna finansijska korporacija (IFC), kroz realizaciju Programa rešavanja pitanja dugova.

    Predstavnici Vlade i Privredne komore Srbije potpisali su sa IFC Memorandum o realizaciji programa koji bi trebalo da omogući smanjenje rizika kreditiranja i ohrabri dalje kreditiranje banaka. Memorandum su potpisali ministr i privrede i pravde, Željo Sertić i Nikola Selaković, predsednik PKS Marko Čadež i regionalni menadžer FIC za Zapadni Balkan Tomas Lubek.

    Cilj programa, koji će se sprovoditi u naredne tri godine, jeste smanjenje nesolventnosti privrede i podsticaj kreditiranja u Srbiji, podržavanje razvoja i unapređenja zakonodavnog okvira u oblasti stečaja i restrukturiranja, ali i unapređenja rada Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

    Program će obuhvatiti zakonondavnu i regulatornu reformu i unapređenje kapaciteta relevantnih institucija u Srbiji za rešavanje pitanja dugova, rečeno je prilikom potpisivanja sporazuma.

    Prilikom potpisivanja memoranduma, koji će se sprovoditi uz pomoć Vlade Švajcarske, rečeno je da je do kraja 2014. udeo nenaplativih kredita u portfoliju srpskih banaka dostigao 23 procenta, što predstavlja rast u odnosu na 16,7 procenta tokom 2010. godine.

    >>>>Vraćeno 44.000 kreditnih kartica

    Navedeno je i da je prema poslednjem izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja potrebno 635 dana za izvršenje ugovora, nakon sprovođenja 36 procedura, ali i dve godine za rešavanje pitanja nesolventnosti.

    Ministar privrede Željko Sertić kazao je da problem nenaplativih kredita i solventnost privrede predstavlja ozbiljan problem u oporavku ekonomije i jačanju privatnog sektora.

    "Pomoću Programa koji se radi uz pomoć IFC može da se relaksira nekoliko desetina hiljada prieduzeća koja imaju probleme sa redovnim izmirivanjem obaveza, kako ne bismo došli u situaciju da imamo stečajeve kao jedini način rešavanja takvih problema", rekao je Sertić.

    Predstavnik IFC Tomas Lubek je kazao da je glavni razlog za pokretanje programa za rešavaje pitanja dugova visok nivo problematičnih kredita u Srbiji. On je kazao da problem nenaplativih kredita nije jedinstven za Srbiju, već je primetan i u regionu.

    "Svrha projekta je da se unapredi regulatorni i pravni okvir kako bi se uspostavio jednostavniji i brži dogovor između dužnika i kreditora", rekao je Lubek i dodao da serazmatra donošenje novog zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju, a radi se i na poboljšanju sistema Unapred pripremljenog programa restrukturiranja (UPPR). 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE