Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske firme korumpiranije od srpskih?

    Revizorsko-konsultantska firma Ernst & Young objavila je rezultate godišnjeg istraživanja o rasprostranjenosti korupcije, mita i prevara u poslovnom svetu.

    Istraživanje pod nazivom "Prevare i korupcija – jednostavnija opcija za rast?" sprovedeno je u ukupno 38 zemalja EMEIA regije (Evropa, Bliski Istok, Indija i Afrika), među kojima su Srbija, Hrvatska i Slovenija.

    Istraživanje je sprovedeno na ukupno 3.800 zaposlenih u velikim firmama EMEIA regiji, a prikazuje percepciju i stavove ispitanika pojedinih zemalja o navedenim temama. Prema rezultatima, vidljivo je kako mnoge kompanije još uvek nemaju jasna pravila politike za prevenciju korupcije i mita.

    Ukupno 51 odsto ispitanika iz Hrvatske navodi kako njihova firma nema politike za prevenciju korupcije i mita i nema definisan etički kodeks, što je više u odnosu na prosek svih ispitanika koji iznosi 43 odsto.

    Na osnovu istraživanja, 92 odsto ispitanika iz Hrvatske je odgovorilo kako su korupcija i mito široko rasprostranjeni u poslovanju, što je znatno više u odnosu na prosek svih ispitanika od 51 odsto i prosek ispitanika zemalja Istočne Evrope od 63 odsto.

    Hrvatsku slede Kenija s 90 odsto, Slovenija s 87 odsto i Srbija gde 84 odsto ispitanika percipira korupciju i mito kao široko rasprostranjene u poslovanju. Na samom dnu liste nalaze se skandinavske zemlje, Danska s četiri, te Švedska i Finska s 10, odnosno 11 odsto.

    Međutim, odgovori vezani za percepciju korupcije u firmi za koju rade pokazuju da u Srbiji i Sloveniji oko 17 odsto navodi da je čulo za slučajeve prevare ili podmićivanja u njihovoj kompanijii u zadnjih 12 meseci. U Hrvatskoj to tvrdi 29 odsto ispitanika, dok je prosek svih ispitanika iznosio 21 odsto.

    Daniela Bicana, partner i EY Odeljenja za istragu prevara i rešavanje sporova za Centralnu Evropu komentariše da efikasan sistem za poslovnu usklađenost pomaže firmama da umanje rizike prevara i pojavu koruptivnih praksi u poslovanju.

    "U poslednje vreme bili smo svedoci mnogih slučajeva krivičnog progona multinacionalnih firmi i njihovih direktora i menadžera, pogotovo u bankarskom sektoru."

    Ukoliko firme nemaju uspostavljene čvrste politike za prevenciju mita, korupcije i prevara, te ne uspostave efikasan sistem za poslovnu usklađenost, izlažu se sve većim rizicima potencijalnog progona, zaključuje Bicana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE