Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pozitivni koraci

    Nedavne promene zakona o radu, planiranju i izgradnji, kao i usvajanje novog zakona o energetici posebno su značajne za poboljšanje opštih uslova investiranja u Srbiji. Za podsticanje daljih ulaganja, potrebno je dodatno  povećati pravnu sigurnost nastavkom trenda modernizovanja postojećih propisa, ali i razvijanja odgovarajuće prakse. U tom smislu, dalja reforma i jačanje samostalnosti našeg sudstva i administracije je posebno bitno, navode advokati Branislav Marić i Selma Mujezinović iz Zajedničke advokatske kancelarije Marić i Mujezinović (koja posluje u saradnji sa Kinstellar-om).

    Novi Zakon o privatizaciji predstavlja pozitivan korak u okončavanju procesa koji traje više od 20 godina. „Posebno su značajne izmene koje uvode nov metod privatizacije u vidu strateškog partnerstva kao i mogućnosti kombinovanja više različitih metoda“, objašnjava Mujezinović i ističe da bi ovo trebalo da doprinese efikasnosti privatizacije preostalih privrednih društava.

    „Što se pak tiče mnogih privrednih subjekata koji su bili u restrukturiranju, sva je prilika da će mnoga od njih morati da se ugase, pod uslovom da država bude dosledna u primeni zakona. Od ključnog značaja će biti i realna procena odgovarajuće pravne i finansijske situacije u kojoj se pojedina društva iz ove grupe nalaze te je bitno da se država ne vodi populističkim ciljevima u ovom kontekstu.“

    Kada se govori o usaglašavanju opšteg pravnog okvira Srbije sa propisima EU, Marić kaže da je generalni utisak da je već dosta urađeno. Međutim, problem koji se često sreće u praksi je da standardi primene propisa nisu na istom nivou kao u EU.

    „Ovo je značajnim delom posledica inercije i nepripremljenosti javnog sektora, a donekle i opstajanja monopola u raznim oblastima, kao što su energetika, saobraćaj i druge. Ovakvi nedostaci u najmanju ruku mogu da uspore pojedina nova ulaganja, što Srbiju čini manje konkurentnom u poređenju sa sve većim brojem zemalja u okruženju koje se utrkuju da privuku nove strane investicije.“

    Kancelarija u Srbiji

    Zajednička advokatska kancelarija Marić i Mujezinović sarađuje sa Kinstellar-om, koja je jedna od vodećih međunarodnih advokatskih kancelarija u regionu centralne i istočne Evrope. Duboko smo uvereni da je srpskom tržištu pravnih usluga potrebna visokokvalitetna i poslovno-orijentisana advokatska kancelarija kao što je naša. Od osnivanja beležimo jak uzlazni trend u poslovanju i naši planovi za naredni period podrazumevaju dodatno proširenje tima i dalje regionalno angažovanje.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE