Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šverc duvana `težak` 200 miliona evra

    Budžet Srbije godišnje gubi 200 miliona evra zbog šverca duvana, izjavio je direktor korporativnih poslova za zapadni Balkan kompanije Japan Tobacco International (JTI) Goran Pekez.

    Kako je saopštio JTI, Pekez je u Sarajevu, na regionalnoj konferenciji o borbi protiv sive ekonomije, naveo da nelegalna trgovina duvanskim proizvodima Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini godišnje nanosi štetu od po 100 miliona evra.

    "Samo u prošloj godini je duvanska industrija u zemljama zapadnog Balkana kroz akcize prikupila dve milijarde evra."

    Istovremeno, procenjuje se da ilegalna trgovina učestvuje sa 15 odsto u ukupnoj potrošnji duvanskih proizvoda, što je čini jednim od većih igrača na tom tržištu, rekao je Pekez.

    On je ukazao da je važno podsticati saradnju svih institucija i agencija koje se bore protiv sive ekonomije u regionu, jer se jedino kroz saradnju mogu efikasno preseći lanci ilegalne trgovine.

    Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić je kazao da BiH mora hitno da napravi nacionalni plan za borbu protiv sive ekonomije.

    "Vlada na čijem sam čelu biće predana borbi protiv sive ekonomije imaće nultu toleranciju na sve njene pojavne oblike. Nadamo se podršci privrede, javnosti i međunarodnih institucija", istakao je Zvizdić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE