Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji preko 1.200 napuštenih gradilišta

    Samo u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu ima oko 1.200 napuštenih gradilišta. a iako se, prema zakonu, ona mogu oduzeti posle pet godina, mnoge lokalne vlasti to ne čine.

    U Srbiji je sve teže naći infrastrukturno opremljenu lokaciju za gradnju, s rešenom imovinom, tvrde i domaći i strani investitori. S druge strane, sve je više napuštenih gradilišta.

    Najviše napuštenih gradilišta je u prestonici, i to na odličnim lokacijama. Stručnjaci smatraju da mora da se stvori zakonski osnov kako bi se investitor naterao da završi započeti objekat. Kao najveći problem navode sudske sporove koji traju i do 20 godina.

    "Oko nekih lokacija postoji problem što ima više interesnih grupa koje iz nekog razloga odugovlače sa sudskim sporovima."

    Ovo je povezano i sa korupcijom u pravosuđu i onda vrlo često i ne može da se raspetlja ko je zapravo vlasnik, ko je šta prodao u čije ime, kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

    Neke lokalne vlasti predlažu rešenja, posebno za napuštene firme u stečaju.

    "Mi trenutno razgovaramo sa Ministarstvom finansija kako da rešimo da te firme, te lokacije firmi koje su se našle u stečaju ne budu predmet trgovine stečajnih upravnika, već da one budu vraćene Gradu, a da stečajni upravnici mogu da naplate u stečajnu masu novac koje su te firme platile za lokaciju i da se na taj način namire stečajni poverioci", kaže gradski menadžer Goran Vesić.

    "Činjenica da toga imamo dosta, da imamo mnoga preduzeća, prvo Jugoeksport u epicentru Beograda, koji je u stečaju već godinama, niko tamo ne boravi, a borave stečajni upravnici", kaže direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

    Stručna javnost smatra da su sada na potezu lokalne samouprave, koje bi konačno trebalo da popišu napuštena gradilišta i ponude ih potencijalnim investitorima. Takođe, i naplate porez.

    Kao primer uvođenja reda u građevinarstvu mogu da budu sajtovi gradova širom Evrope na kojima, za svaku opštinu, postoje podaci o slobodnim lokacijama i uslovima pod kojim se prodaju ili daju u zakup. Ukoliko investitor ne završi objekat u roku, plaća porez na imovinu kao da je objekat izgrađen.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE