Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rekordno poskupljenje goriva u Hrvatskoj

    U Hrvatskoj je u poslednja četiri dana zabeležen drastičan rast cena goriva, a reč je o najvećem poskupljenju ikada.

    Kada se sabere rast cena zbog trošarina u subotu i skok u utorak, reč je o najvećem poskupljenju goriva ikada. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, litar Eurosupera 95 poskupeo je 32 lipe, čime ukupno poskupljenje iznosi 57 lipa u poslednja četiri dana.

    Cena se kreće između 10,14 i 10,15 kuna (preko 1,4 evra), zavisno od kompanije. Ovo je ujedno i najviša cena ove vrste goriva od početka novembra prošle godine. Prosečni rezervoar od 50 litara skuplji je za čak 28,5 kuna (oko 3,7 evra) u odnosu na prošlu nedelju.

    Litar Eurodizela u utorak je poskupeo između 29 i 32 lipe i sada se prodaje između 9,37 i 9,40 kuna. U poslednja četiri dana litra ove vrste goriva poskupela je ukupno 55 lipa, čime je rezervoar od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna. Ovo je ujedno i najviša cena Eurodizela od kraja novembra prošle godine.

    S druge strane, autogas je opet jeftiniji, šestu nedelju zaredom, i to za dve lipe. U poslednjih šest nedelja, rezervoar od 50 litara ove vrste goriva pojeftinio je ukupno 43,5 kuna.

    S obzirom na to da je u poslednje dve nedelje cena sirove nafte na svetskim tržištima porasla za oko 15 odsto, a osnovna cena benzina u Hrvatskoj u istom periodu za oko šest procenata, može se očekivati nastavak rasta cena goriva i u narednim nedeljama.

    Takođe, turistička sezona je pred vratima, što znači stotine hiljada automobila više koji će doći u Hrvatsku i barem jednom natočiti gorivo.

    Budući da će u tom razdoblju porasti potražnja za gorivom, a imajući na umu moguć nastavak jačanja dolara, kao i rasta cena nafte, postoji velika verovatnoća da bi u letnim mjesecima litar benzina mogao skočiti na 11 kuna, a eurodizela na više od 10 kuna, kao i u julu prošle godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE