Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Program ECB za spas evrozone počeo uspešno

    Evropska centralna banka u martu je dostigla zacrtanu mesečnu vrednost programa kvantitativnog ublažavanja od 60 milijardi evra kupljenih državnih i korporativnih obveznica.

    Do 31. marta ECB je kupila 47,36 milijardi evra državnog duga, 12,4 milijarde evra osiguranih obveznica i 1,2 milijarde osiguranih vrednosnh papira, rekao je za AFP portparol banke.

    Kupljenih gotovo 61 milijardu obveznica predstavlja uspešan početak programa kojim bi u privredu evrozone trebalo da se ubrizga više od 1.100 milijardi evra kako bi se podstako rast aktivnosti i otklonila pretnja deflacije.

    ECB je pokrenula program 9. marta, priključivši se time centralnim bankama Velike Britanije, Japana i Sjedinjenih Država koje su se takođe poslužile tim instrumentom kako bi poduprle matične privrede.

    "Nakon isteka prvog meseca sprovođenja proširenog programa kupovine imovine, ECB može da zaključi da su bili uspešni", smatra ekonomista Berenbanka Christian Schulz.

    "Operativno sprovođenje teklo je glatko, a mera je verojatno bila efikasnija nego što su očekivali i u samom ECB", dodaje Schulz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE