Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li je Tadić `predsednik Srbije u senci`?

    Sem "vlade u senci" Demokratske stranke, politička scena Srbije ima i "predsednika u senci" sudeći po aktivnostima i nastupima Borisa Tadića, lidera Socijaldemokratske stranke, piše Danas.

    Tadić je krajem marta bio u poseti Kuvajtu, gde je, kako je saopštila njegova stranka, sa tamošnjim državnim vrhom razgovarao o aktuelnim globalnim izazovima, kao i o rekonstrukciji srpske železnice, uključujući beogradsku stanicu Prokop. Na pitanje Danasa da li su u Vladi Srbije imali saznanja ili neku vrstu koordinacije u ovoj Tadićevoj poseti, s obzirom na to da je železnica projekat iz takozvanog "berlinskog procesa", izričito je odgovoreno negativno.

    >>>> Lapsus Borisa Tadića koji je izazvao opšti smeh

    Isti odgovor u Nemanjinoj 11 Danas je dobio i kada je Tadić u decembru boravio u Ukrajini, gde se prema pojedinim izvorima iz SDS, susreo i sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Ovakve aktivnosti nesvojstvene su za klasičan politički nastup na sceni Srbije i analitičari su ih u prvi mah protumačili kao izraz ambicije da Tadić u eventualnoj rekonstrukciji Vlade bude pozvan da vodi Ministarstvo spoljnih poslova. Međutim, ne samo nivo sagovornika u inostranstvu i Tadićeve kritike upućene predsedniku Srbije, koje često "u stopu prate" izjave i saopštenja iz kabineta Tomislava Nikolića, nego i sama organizacija SDS, ukazuju na poziciju "predsednika u senci".

    Tadićeva Socijaldemokratska stranka, koju je osnovao nakon odlaska iz DS, više funkcioniše kao predsednički kabinet, gde su, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, prava funkcionera da se oglašavaju u javnosti ograničena. U ime Tadića oglašava se direktno u medijima njegova predstavnica za medije, što je slučaj i sa aktuelnim predsednikom Nikolićem. Upadljivo je da je to slučaj samo kada je reč o njima dvojici, dok većina drugih političara sa medijima komunicira direktno.

    Budući da je Tadićeva SDS nedavno objavila u Skupštini da se zalaže za promenu Ustava, uz zalaganje za pokretanje procedura za smenu Nikolića zbog pritisaka na Tužilaštvo za ratne zločine, očito je da je pravac aktivnosti fokusiran ka predsedničkoj poziciji. Mada je rok za redovne predsedničke izbore daleko, u nedavno intenziviranoj priči o mogućim kandidatima istraživači javnog mnjenja potencirali su da su realne šanse na strani onoga koga podrži lider SNS i premijer Aleksandar Vučić.

    Sad kada se u delu štampe pojavljuje spekulacija o mogućim izborima na svim nivoima u decembru, dakle i predsedničkim, izvori Danasa bliski premijeru kategorično odbacuju mogućnost da bi Tadić mogao na bilo koji način da dobije podršku lidera SNS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE