Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bolji život i pre one dve godine?

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će bolji standard građani moći da osete za dve godine, a možda i pre, ako se nastavi dobar trend.

    Ranije povećanje plata i penzija nije isključeno ako se dobri fiskalni rezultati kao u prva tri meseca 2015. godine, rekao je on. Prema njegovim rečima, bolji standard građani bi mogli da očekuju i na svom džepu da osete za dve godine, a možda i pre.

    Premijer kaže je da je Železara Smederevo smanjila gubitke i da očekuje da će u maju poslovati profitabilno. U januaru je Železara imala minus od devet miliona evra, da je u martu taj minus za "15 puta niži", a da će u aprilu iznositi oko pola miliona.

    Ostvarene su uštede na kupivini sirovina, kao što je koks, na kome je ostvarena ušteda od dva miliona dolara mesečno, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

    "Imaćemo i dodatne uštede. Železara će biti nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Iza Fiata je već drugi izvoznik, dramatično povećava proizvodnju i u potpunosti je opredeljena ka izvozu."

    "U aprilu ćemo imati oko 85.000 do 90.000 tona, a u maju ćemo ići na maksimum proizvodnje od 95.000 tona kada je reč o jednoj viskoj peći. U novembru očekujem pokretanje druge visoke peći i da idemona rekordnu proizvodnju", rekao je premijer.

    Vučić je izneo, kako je naveo "ohrabrujuće podatke", o stanju srpske privrede. Prema njegovim rečima, deficit budzeta smanjen je više od očekivanog, pa tako u prvom kvartalu iznosi 21,4 milijarde dinara.

    "Bilo je planirano da se deficit smanji na 55 milijardi i time bi bili zadovoljni i MMF i mi, jer smo takav sporazum postigli, ali mi smo uspeli da u prvom kvartalu smanjimo deficit na 21 milijardu i 445 miliona, što je za 33,5 milijardi bolji rezultat", rekao je on.

    Vučić je kazao da je takav rezultat ostvaren zahvaljućući većim prihodima, pre svega boljoj naplati poreza i sniženim rashodima.

    On je kazao da nije zadovoljan ulaganjima u kapitalne investicije, jer one iznose "samo 2,5 milijarde" u januaru i februaru i da će država gledati da one budu značajno veće.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE