Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Napredna poljoprivredna rešenja

    Kompanija South Hansa već gotovo pet godina na prostoru Balkana donosi napredna rešenja za sektor poljoprivrede. Iako su zastupnici nekoliko holandskih kompanija, Frederik Veneman i Nemanja Ignjatov akcenat stavljaju na projekte koji bi dugoročno trebalo da unaprede ovu privrednu granu. Cilj im je da spoje sve zainteresovane strane, od potencijalnih investitora do države.

    „Otvaranjem pre svega EU fondova namenjenih finansiranju projekata iz poljoprivrede, menjaju se i budžeti. Neodlučnost i sporost u donošenju odluka polako ustupaju mesto edukaciji. Ljudi postaju svesni da poljoprovreda može da napreduje samo ukoliko se prate nove tehnologije “, objašnjava Ignjatov i navodi da Zapadna Evropa ovaj region vidi kao ’zelenu baštu’ i da je zbog toga značaj unapređenja poljoprivrednog sektora, koji je na ovim prostorima nedovoljno iskorišćen, još veći.

    South Hansa tržištu nudi rešenja kompanije Certhon koja je vodeća u svetu kada se radi o projektovanju i izgradnji staklenika, zatim rashladne sisteme za skladištenje povrća kompanije Mooij. Tu su i meteo stanice i sonde kompanije Dacom. Ova rešenja između ostalog daju savete oko đubrenja, navodnjavanja, prskanja i predstavljaju sistem ranog upozorenja. „Uz pomoć Dacom tehnologije koju smo implementirali na farmi od 13.000 hektara u Rumuniji troškovi navodnjavanja spušteni su za 40 odsto. Ovo je naročito značajno ako imamo u vidu da se u svetu voda za navodnjavanje plaća, i da će i kod nas to postati praksa u jednom trenutku. Uštede se ostvaruju i kada su u pitanju pesticidi, pa je tako broj prskanja smanjen sa 21 na sedam. Uštede su između 30 i 50 odsto, dok se ostvaruje povećanje prihoda od 30 do 40 odsto“, navodi Ignjatov i ističe da su poslednjih godina u pregovorima i sa nadležnima u Srbiji oko uvođenja sistema ranog upozorenja na teritoriji cele države.

    U ovom trenutku South Hansa pregovara o projektima za izgradnju oko 400 hektara staklenika na prostoru Balkana, potpisan je projekat o izgradnji najvećeg staklenika u ovom delu Evrope u Hrvatskoj, a u svim njihovim naporima veliku podršku pružila im je i Ambasada Holandije u Srbiji.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE