Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Postoji rešenje za odliv IT stručnjaka

    Došli smo u Srbiju pre sedam godina sa ciljem da obezbedimo resurse za internacionalni rast naše kompanije. Od imperativnog značaja nam je raspoloživost stručnog kadra IT profila uz zadržavanje prihvatljivog nivoa operativnih troškova, u čemu smo postigli uspeh. U tom smislu, odluka da naše off-shore odeljenje smestimo u Novi Sad umesto u Češku ili Kinu koje su tada razmatrane kao opcija, bila je opravdana, kaže za BIZLife Dejan Ćurčić, direktor kompanije HintTech.

    On kaže da je kompanija otišla i korak dalje investirajući u poslovnu zgradu 2013. godine sa idejom da se dugoročno učvrsti  prisustvo  HintTecha u Srbiji. „To je za nas predstavljalo novu dimenziju poslovanja na ovom tržištu. Uprkos svim problemima na tržištu nekretnina i gradnje, i ovaj projekat smo realizovali uspešno. Glavni izazov sa kojim se poslednjih godina susrećemo jeste nedostatak raspoloživog stručnog kadra, što mi posmatramo kao postepeno zasićenje srpske IT branše.“

    Na konstataciju da bi IT industrija mogla da postane jedan od stubova srpske privrede, Ćurčić kaže da srpska IT industrija ima potencijala i određenu potvrdu na internacionalnom tržištu, ali da „nedostaje obim zbog ograničenog kapaciteta stvaranja stručnog kadra.“

    „Čitav današnji potencijal je nastao pre kao suma entuzijazma pojedinaca, a u manjoj meri kao posledica povoljne klime za razvoj IT-a. Već smo blizu maksimalnog iskorišćenja kapaciteta u pružanju specijalizovanih IT usluga stranim tržištima i jedini proboj može da se napravi zaokretom ka razvoju rešenja kojima se intelektualna svojina prodaje neograničenom broju kupaca. Takvih svetlih primera ima kod nas ali ih je nedovoljno, kaže on.

    Na pitanje o problemu  konstantnog odliva stručne radne snage u inostranstvo, Ćurčić smatra da postoji  jasno rešenje – stimulacija obrazovanja značajno veće količine IT stručnjaka.

    „To može dati određeni rezultat ali samo na duži rok, a trenutna potreba za stručnjacima je prevelika da bi mogla da čeka. Možda bi deo odgovora na taj problem bio uvoz stručnjaka iz drugih zemalja. Kao zemlja u Evropi i povoljnim uslovima rada u IT sektoru postajemo sve interesantniji zemljama na istoku i to primećujemo povećanim brojem prijava na naše oglase za posao iz udaljenih krajeva sveta. Što se Hinttech-a tiče, maksimalno ulažemo u stvaranje ambijenta u kojem zaposleni mogu da napreduju u profesionalnom smislu i u kojem mogu da stvaraju sebi budućnost na nivou na kojem to čine naše kolege iz npr. Holandije. Razlike u pogledu primanja IT stručnjaka u Srbiji i Holandiji postaju sve manje“, kaže Ćurčić.

    Što se tiče kompanije, planovi su da se nastavi sa rastom kroz nova ulaganja u edukaciju. On kaže da se planira proširenje kapaciteta za smeštaj rastućeg broja zaposlenih.

    „Umesto proste strategije rasta isključivo povećavanjem broja zaposlenih, dugoročna osnova našeg rasta u Srbiji je strateška specijalizacija za IT usluge kojima kreiramo veću vrednost našim klijentima a uz to postižemo i veću cenu rada“, zaključuje direktor kompanije HintTech.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE