Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od 1. aprila nove deklaracije na proizvodima

    Nove deklaracije koje će svaki proizvod morati da ima od 1. aprila, biće veće, čitkije i jasnije, ističe Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača.

    Nove deklaracije od 1. aprila, kada stupa na snagu nov pravilnik o deklarisanju, treba da sadrže najbitnije informacije za potrošače, kaže Bogosavljević za RTS.

    "To su svakako naziv proizvoda, proizvođač, zemlja porekla, zemlja odakle je proizvod uvezen, sastojci, aditivi, tehnološki proces proizvodnje, kao i upozoravajuće informacije pojedinim kategorijama potrošača", objašnjava Bogosavljević.

    Dodaje da te informacije moraju da budu istaknute posebnim slovima i bojom, ali i da moraju da budu na uočljivim mestima na deklaraciji.

    "Takođe, tu su i posebna uputstva za potrošače, cena, rok upotrebe proizvoda", ističe on i objašnjava da će sankcije za one proizvođače koji se ne budu pridržavali novih pravila biti stroge.

    "Kazne su velike i kreću se u rasponu od 2.000 i 3.000 dinara, pa do 200.000 i 300.000 dinara", objašnjava Bogosavljević.

    Značajna novina koju donosi Pravilnik jeste i da će, osim na deklaracijama upakovane hrane, alergeni morati da budu istaknuti i u restoranima i u ugostiteljskim objektima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE