Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanci bi da nam plate da se `odreknemo` Rusije

    Britanski premijer David Cameron ustanovljava fond namenjen pomoći istočnoevropskim zemljama da se "odupru pritisku iz Rusije", pišu britanski mediji.

    Takozvani "Fond za dobro upravljanje" će u 2015. i 2016. raspolagati sa 20 miliona funti, odnosno 28 miliona evra, a kako je formulisano, "biće namenjen jačanju demokratskih institucija u oblastima u kojima se strahuje od ruskog uticaja", prenose Sky News i agencija Bloomberg.

    Uzor za ovaj program je "Nou-hau fond" britanske premijerke Margaret Thatcher iz 1989, koji je bio namenjen "razvoju privrede, upravljanja i institucija" u zemljama iz sovjetske sfere uticaja, kao što su bile tadašnja Čehoslovačka, Mađarska i Poljska.

    Saznaje se da će pet miliona funti iz Cameronovog fonda biti namenjeno Ukrajini, a ostatak Moldaviji, Gruziji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

    Među ciljevima fonda su borba protiv korupcije i reformisanje ključnih tržišta, kao što su banke i tržište energetike.

    U Dauninig stritu navode da su tražili države za koje postoji opasnost da postanu "nova Ukrajina" i da bi fond trebalo posmatrati kao dugoročnu investiciju koja će štititi zemlje koje Vladimir Putin sada nadgleda.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE