Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spajanje Holcima i Lafargea pod upitnikom

    Spajanje švajcarskog Holcima i francuskog Lafargea, čime bi nastao najveći proizvođač cementa u svetu, pod znakom pitanja je nakon što je švajcarska kompanija postavila nove zahteve u vezi s transakcijom.

    Udruživanje se "više ne može planirati u postojećem obliku", saopštili su iz Holcima, aludirajući na ponudu jedne deonice Holcima za jednu deonicu Lafargea. U švajcarskoj grupi navode da žele ponovo da pregovaraju o pitanju pariteta, kao i o pitanjima upravljanja.

    Iz Lafargea su u odvojenom saopštenju poručili da su spremni da razmotre samo mogućnost izmene načela pariteta, ali da ne prihvataju druge izmene uslova postojećeg sporazuma.

    Holcim i Lafarge najavili su spajanje prošle godine kako bi profitirali od očekivanog građevinskog buma na tržištima u nastajanju.

    Transakcijom bi se stvorio gigant u segmentu proizvodnje cementa koji bi zapošljavao više od 130.000 radnika i generisao godišnje prihode od 32 milijarde evra i temeljnu dobit od 6,5 milijardi.

    U međuvremenu se otvorilo pitanje pariteta, koje je posebno dobilo na težini nakon što su dvije grupe izvestile o bitno različitim poslovnim rezultatima u četvrtom tromesečju.

    Tako je Holcim zabeležio skok neto dobiti od 43,5 odsto, na 458 miliona franaka, dok je Lafarge zaključio tromesečje s gubitkom od 145 miliona evra. Vrednost Holcima dodatno je uvećao nagli skok vrednosti švicarskog franka.

    Prema pisanjima švicarskih medija, Holcim želi veći udeo u spojenoj grupi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE