Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikolić: Uvođenje evra vodi ka bankrotu

    Srbija ne bi imala nikakve koristi od fiksiranja kursa i uvođenja evra kao valute, već naprotiv, mogla bi da se nađe na ivici bankrotu, smatra ekonomista Ivan Nikolić.

    Tema koju je pre neki dan ponovo lansirao Miroljub Labus, da evro postane zvanična srpska valuta, potpuno je deplasirana u ovom momentu, smatra Nikolić.

    "O tome je moglo da se polemiše i razmišlja u predkrizno vreme 2007. godine, ali sad, kada je inflacija u Srbiji savladana, nikakvog benefita ne bismo imali od fiksiranog kursa ili prelaska na evro."

    Prvo, dodaje Nikolić, to ni institucionalno u ovom momentu ne bi bilo moguće. Ali, i teoretski, ako bi bilo ostvarivo, tim potezom bismo se samo lišili jednog snažnog oružja monetarne politike koje imamo, a ništa zauzvrat ne bismo dobili.

    Teoretska pretpostavka je, kako ističe, da bismo prelaskom na evro imali nisku inflaciju koja bi pozitivno uticala na neke investicije, pa samim tim i na privredni rast. Ali, pošto u realnosti nemamo problem sa inflacijom, ta teorija je bespredmetna.

    "Zahvaljujući našem monetarnom režimu, mi smo za razliku od zemalja u okruženju, pre svega od Hrvatske, znatno redukovali spoljašnu neravnotežu u platnom bilansu."

    Ukoliko bismo fiksirali kurs i uveli evro, morali bismo u jednom trenutku da posegnemo za deviznim rezervama kako bismo branili nivo. A one nisu neograničene. Takvo stanje bi moglo da potraje godinu ili dve, ali bismo pre ili kasnije zakucali na vrata bankrota, izričit je Nikolić.

    Dakle, u našim ekonomskim okolnostima, pri ovom nivou razvoja, u ovakvom okruženju, sadašnji monetarni režim nema nikakvu alternativu, zaključio je ovaj ekonomski stručnjak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE