Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić na Kopaoniku: Izgubili smo preduzetnički duh

    Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u prva dva meseca ove godine ostvareni "izuzetni i neočekivani rezultati" u budžetu i da će revizija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dva meseca proći bez većih problema.

    On je na otvaranju trodnevnog Kopaonik biznis foruma kazao da su prihodi u januaru i februaru 2015. za 17 milijardi dinara veći od očekivanih, dok su rashodi bili za 21 milijardu manji.

    "Ako se ovako nastavi možda ćemo morati da pravimo rebalans budžeta, ali biće to dobar rebalans", kazao je Vučić.

    Prema rečima premijera, u prva dva meseca ove godine zabeležen je i suficit, što je prvi put u novijoj istoriji.

    Vučić je rekao  da je u odnosu na prethodnu godinu, kada je reč o javnim finansijama, postignut napredak, ali da je najveća boljka s kojom Srbija mora da se suoči – nedostatak preduzetničkog duha i incijative, kao i nedostatak domaćih investicija.

    "U međuvremenu smo izgubili preduzetnički duh, imamo inteligentnu naciju i ljude, ali nam se sav biznis oslanja na državu, a privatna inicijativa je maltene nestala", konstatovao je Vučić i pozvao privrednike da pomognu državi da se to promeni.

    Vučić je poručio da će Vlada nastaviti i birati teži put, ali i time napraviti od Srbije normalnu i pristojnu zemlju, zdravu ekonomiju, i do 2016. promeniti trajektoriju javnog duga.

    "Možemo ovo da uspemo pre kraja mandata vlade, da neka nova vlada sačeka potpuno drugačiju i uređeniju Srbiju, ali će nam umesto kukanja i plakanja biti potrebno da se glasno postavimo pred sve i nedvosmisleno saopštimo ovo mora da se uradi", rekao je Vučić.

    Podsetivši da je u mandatu aktuelne vlade doneto nekoliko modernih zakona u skladu sa evropskom praksom, poput zakona o radu, penzijama, stečaju, planiranju i izgradnji, Vučić je istakao i da je "uprkos protivljenju dobrog dela društva" Vlada uspela da objasni da je to put napred, za razvijeniju i moderniju Srbiju.

    Na Kopaoniku je danas počeo trodnevni ekonomski forum na kojem predstavnici vlasti, ekonomisti, privrednici i bankari razgovaraju o najboljim modelima za podsticanje privrednog rasta u Srbiji.

    Tema 22. Kopaonik biznis foruma je "Srbija 2015-30: Nova vizija industrijalizacije privrede i modernizacije društva".

    Neće biti povećanja PDV

    Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV).

    Vučić je rekao da povećanja neće biti zbog dobrih rezultata i budžetskog suficita od oko dve milijarde dinara u prva dva meseca, iako je povećanje PDV-a kao mogućnost postoji u sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

    "Da su nam rezultati lošiji, onda bi naša obaveza bila u skladu sa sporazumom sa MMF da razmišljamo o povećanju PDV. Ovako ne pada nam na pamet ne da razmišljamo, ni da to uzimamo u obzir", kazao je Vučić na konferenciji za novinare na Kopaonik biznis forumu.

    Srpski premijer je istakao da Srbija ima jednu od najnižih stopa PDV u okruženju.

    Na pitanje novinara da li će biti povećane akcize na struju, Vučić je kazao da još nije doneta konačna odluka i da će se o tome razgovarati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE