Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    APOS: Nejasni troškovi banaka

    Asocijacija potrošača Srbije saopštila je da banke u Srbiji nisu u dovoljnoj meri transparentne prilikom objašnjavanja proizvoda, a posebno kod naknada i troškova.

    Kako se navodi, to je zaključak analize uporedog testa transparentosti informacija banka u Srbiji – preglednost i uporedivost ponuda, a koji je deo aktivnosti projekta APOS "Potrošač – Investitor na tržištu", koji je finansiran sredstvima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

    Analiza je pokazala da su mnogi troškovi banaka nejasni i teško razumljivi na prvi pogled. Primećeno je i da u nekim slučajevima banke ne koriste istu terminologiju, odnosno za isti pojam koriste termine: "dozvoljeni minus", "dozvoljeno prekoračenje", "dozvoljena pozajmica po tekućem računu".

    "Jasno definisani sadržaji ponuda, tačno i detaljno navedena prava i obaveze, posebno razumljivi cenovnici usluga pomažu potrošaču da napravi izbor koju mu najviše odgovara, što takođe utiče na povećanje fer konkurencije među bankama", ističe APOS.

    Bankama se preporučuje da uz svaki ponuđeni paket usluga navedu i cenu održavanja računa koja obuhvata sve predviđene usluge, i da se jasno naznače cene pojedinačnih usluga koje potrošač može da bira mimo paketa, kao i uslovi pod kojima se određene usluge mogu koristiti.

    Preporuka bankama je i da se precizno stave na uvid potrošaču koje se usluge u okviru paketa ipak naplaćuju mimo mesečne cene paketa, kao što je godišnja članarina za neke kartice ili sms poruke, da se naglasi koje usluge su besplatne u okviru paketa, a da se to ne podrazumeva, ali i da se napravi poređenje paketa tekućih računa u jednostavnoj tabeli uključujući troškove radi boljeg pregleda.

    APOS je potrošačima preporučio da pre no što se odluče za banku u kojoj će otvoriti tekući račun, pogledaju detaljno sajtove banaka i ponude paketa za održavanje tekućeg računa, ali da obrate pažnju na lokacije filijala, bankomata i ekspozitura banke.

    APOS ističe da je u istraživanje troškova održavanja tekućih računa i usluga koje pružaju banke, sprovedeno na osnovu informacija dostupnih sa sajtova banaka, da su istraživani tekući računi i osnovni paket jer su oni najčešće koriste, kao i cena jer ona najviše utiče na izbor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE