Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska koristi pravo vreme za novo zaduživanje

    Hrvatska je angažovala četiri banke, Barclays, Erste Group, JPMorgan i UniCredit, kao aranžere novog izdanja euroobveznica, objavila je agencija Reuters.

    Hrvatski predstavnici razgovaraće se investitorima u Londonu 2. marta, a u Nemačkoj dan kasnije, prenosi Reuters.

    Ministar financija Boris Lalovac još je u decembru lani najavio izlazak Hrvatske početkom ove godine na inostrano tržište obveznica. Tada je rekao kako se očekuje da će izdanje obveznica biti u vrednosti od oko milijardu evra, a procenio je i da bi cena obveznice mogla biti ispod 3,5 odsto.

    Analitičari na finansijskim tržištima procenjuju da je dobro vreme za zaduživanje, s obzirom na to da je Evropska centralna banka najavila dalje labavljenje monetarne politike, što znači da bi cena novca na evropskim finansijskim tržištima mogla dodatno pasti.

    Hrvatska je zadnji put izašla na međunarodno tržište obveznica u maju 2014. Tada je prikupila 1,25 milijardi evra izdanjem obveznice s rokom dospeća 2022. godine i prinosom nešto višim od četiri odsto.

    Agencije Fitch i Standard & Poor's drže kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na BB, dok ga Moody's drži jedan stepen više, na Ba1. Kod sve tri agencije rejting je u neinvesticionom ili spekulativnom području.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE