Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podignuta optužnica protiv Jasne Matić i još dvoje bivših direktora SIEPA

    Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Jasne Matić, bivše direktorke Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), koja je svojevremeno bila i na mestu ministra za telekomunikacije, zbog zloupotrebe službenog položaja.

    Optužnica je, kako saznaju Novosti, podignuta i protiv Vesne Perić i Božidara Laganina, koji su na čelu Agencije bili u mandatima posle Matićeve, kao i protiv bivšeg zamenika direktora Agencije Bojana Jankovića.

    Istraga protiv njih pokrenuta je u martu prošle godine, kad su uhapšeni, zbog sumnje da su počinili zloupotrebu službenog položaja u SIEPA, od 2006. do 2013. Godne. Neosnovanim isplatama po osnovu „ugovora o nepostojećim autorskim delima“, tvrdi se da su oštetili budžet Srbije za oko 120 miliona dinara, a za sebe i druge osobe pribavili imovinsku korist od 90 miliona dinara. Kako se navodi, sredstva iz budžeta bila su korišćena suprotno zakonu, tačnije za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima.

    Prilikom pokretanja postupka saopšteno je da je ova četvorka tokom sedam godina zaključila čak 1.339 fiktivnih ugovora o autorskom delu. Ugovori su sklopljeni, kako je navedeno, između zaposlenih u SIEPA, kao fizičkih lica i same Agencije. Oni su se odnosili na poslove, koji su i inače bili u opisu poslova zaposlenih u Agenciji. Tako su, kako se ističe omogućili da se, suprotno Zakonu o autorskim i srodnim pravima, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o ministarstvima i Zakonu o budžetskom sistemu, novac iz budžeta Republike Srbije iskoristi za isplate navodno izvršenih ugovora o autorskim delima. Na ovaj način, kako je saopšteno, osumnjičeni su oštetili budžet za 119.609.216 dinara, a sebi i drugim fizičkim licima pribavili imovinsku korist od 91.964.865 dinara. Razlika od 27.644.351 dinara predstavlja ukupan iznos obračunatih i plaćenih poreza i doprinosa po tom osnovu, – saopštila je policija

    Hapšenje Matićke, koja je u pritvoru provela oko mesec dana, usledilo je pošto je Ministarstvo privrede, na čijem je čelu u to vreme bio Saša Radulović podnelo krivičnu prijavu. Radulović je tada izjavio da postoji nekoliko krivičnih prijava I da je SIEPA najveći primer, jer je toga bilo I u drugim agencijama, ali, kako je naglasio, ne tako izraženo da se lako može otkriti.

    SIEPA je zvanično osnovana 2001. godine. Iako Jasna Matić na čelo ove institucije dolazi tek tri godine kasnije, upamćena je kao prvi direktor koji promoviše značaj SIEPA za izvoznike i domaće i strane investitore. Svi čelnici ove institucije na mestu direktora zadržali su se po tri godine, iako im je država davala mandat na po – pet. U maju 2007. Matić iz SIEPA odlazi na mesto državnog sekretara u Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja od 2007. do jula 2008, kada postaje ministar za telekomunikacije. Na njeno mesto prvog čoveka SIEPA Vlada postavlja Vesnu Perić, koja ovom institucijom rukovodi naredne tri godine, i potom podnosi ostavku. I Božidar Laganin je na ovoj funkciji proveo tri godine, i podneo ostavku, kako je rekao, zbog „ličnog progona“ od strane tadašnjeg ministra privrede Saše Radulovića.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE