Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moody’s predviđa usporavanje Slovenije i Mađarske

    Mađarska i Slovenija idućih godina mogu očekivati skroman ekonomski rast, a obe države se susreću sa strukturnim teškoćama, ocena je koju je kreditna agencija Moody's navela u uporednoj analizi.

    Pri tome, nije došlo do promene rejtinga, pa slovenački ostaje i dalje Baa3 sa stabilnim izgledima, a mađarski Ba1, također uz stabilne izglede.

    Moody's navodi da će oporavak privatnog korporativnog sektora u Sloveniji potrajati više godina i da taj sektor ima ograničen pristup kreditima, dok kao glavni problem Mađarske ističe rigidnost tržišta rada i loše preduzetničko okruženje.

    Moody's napominje da je rast ekonomske aktivnosti u obe države lani bio iznad očekivanja, ali kao posledica boljeg korišćenja evropskih sredstava za investicije, te rasta izvoza, a da se tako visok rast neće ponoviti idućih godina.

    Pri tome Moody's primećuje da je struktura slovenačkog izvoza bolja i više diferencirana nego što je slučaj s Mađarskom.

    Mađarski javni dug iznosi 77 odsto BDP i u budućnosti će padati, dok je slovenački 83 odsto BDP i još će malo porasti, a javne finansije opterećuju i visoki iznosi za sanaciju banaka, ocenio je Moody's.

    S druge strane, Moody's navodi da je slovenačka ekonomija otpornija na spoljne šokove jer je zemlja članica evrozone i u izvozu ima više dodate vrednosti, dok se mađarski rast izvoza oslanja na prilagođavanje kursa mađarske forinte prema evru i velikim deviznim rezervama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE