Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FAZ: Grčki izlazak iz EU pozicionira Rusiju na Balkanu

    Grčka će se u slučaju izlaska iz evrozone neminovno približiti Rusiji, a to će otvoriti prostor za dodatno jačanje ruskog uticaja na Balkanu, piše nemački Frakfurter Algemeine Zeitung.

    "Ako Grci izađu iz monetarne unije, pod znakom pitanja će biti i njihovo članstvo u EU i Schengen zoni. Izlazak bilo koje članice iz evrozone će dovesti i do opšteg pada poverenja i solidarnost preostalih zemalja, što bi bio ogroman teret za uniju utemeljenu na partnerskim odnosima", navodi list.

    Kako ističe FAZ, potencijalni izlazak Grčke iz EU bi imao i dalekosežne strateške posledice po Evropu i tako bi ponovo bile promešane karte.

    "Grčka će tražiti nove partnere, a Rusija će svakako biti prva. Rusija ima novac, svoje interese na Balkanu, a postoji i kulturološka bliskost između dve pravoslavne zemlje", navodi njemački list.

    Naravno, čvršće veze Grčke i Rusije sa sobom povlače i nove probleme za NATO. "Alijansa bi imala više problema da ojača poziciju na istoku Evrope, ako se Atina iz nekog razloga usprotivi", navodi FAZ.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE