Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF odobrio aranžman Srbiji

    Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji trogodišnji aranžman iz predostrožnosti. Priznanje za teške mere, kaže premijer Aleksandar Vučić, dok ministar finansija Dušan Vujović to vidi kao dobar signal za investitore.

    Misija MMF postigla je dogovor sa Srbijom o aranžmanu iz predostrožnosti u vrednosti od oko milijardu evra, krajem novembra prošle godine u Beogradu.

    Uslov za sklapanje aranžmana je sprovođenje ekonomskog programa koji obezbeđuje smanjenje fiskalnog deficita, reformu javnog sektora i zaustavljanje porasta javnog duga, odnosno njegovo dovođenje na silaznu putanju od 2017. godine.

    Ponosan sam na to što je Srbija dobila priznanje od MMF i cele međunarodne zajednice za teške mere i naporan rad u prethodnom periodu, napisao je premijer Vučić na svom Twitter nalogu.

    Program je, kako je navedeno na sajtu MMF, baziran na tri osnovna stuba: ozdravljenje javnih finansija, unapređenje stabilnosti i fleksibilnosti finansijskog sektora i sprovođenje sveobuhvatnih strukturnih reformi.

    Na ovaj način, navodi se u saopštenju, formiraće se solidna osnova za otvaranje novih radnih mesta i povratak zemlje na održivu putanju rasta.

    Prvi zamenik generalnog direktora i vršilac dužnosti predsedavajućeg David Lipton naveo je u tom dokumentu da bi vlasti u Srbiji trebalo pohvaliti "zbog jačanja kredibiliteta plana reformi, tako što su preduzeli teške, ali neophodne mere, uključujući reforme tržišta rada i penzionog sistema".

    "Srpska ekonomija se suočava sa ozbiljnom fiskalnom neravnotežom i strukturnim slabostima, i to u kontekstu sporijeg rasta i neželjenih regionalnih prelivanja."

    Program podrške MMF nudi priliku vlastima da vrate javni dug na održiv nivo, ponovo uspostave ravnotežu makroekonomskih politika, povećaju otpornost finansijskog sektora, unaprede kompetitivnost i potencijal za rast u srednjem roku, rekao je Lipton u saopštenju.

    Podsetio je da Srbija ima visok i i dalje rastući javni dug, što zahteva fiskalnu konsolidaciju u narednom periodu. Prema njegovim navodima, reforma javnih preduzeća, posebno velikih, biće od velikog značaja za smanjivanje državne pomoći i ograničavanja budžetskog opterećenja.

    Prema oceni srpskog ministra finansija, odobrenje MMF veliko je priznanje za stručni rad i napore koje je uložio premijer i cela vlada na putu reformi. "Ovo je priznanje čitave međunarodne zajednice, za sve ono što smo već uradili", rekao je Vujović.

    On je dodao da je značajno to da Srbija već ostvaruje tražene i impresivne rezultate, kakav je smanjenje deficita. Najvažnije je da se šalje poruka investitorima da je Srbija kredibilan partner, rekao je Vujović i dodao da treba nastaviti sa sprovođenjem dogovorenog.

    Govoreći o Železari Smederevo, ministar je rekao da je jedini uslov MMF, kao i EU, da ona ne bude više na teretu budžeta. "Srbija se opredelila za težak i realan put", kaže Vujović i poručuje da će Vlada istrajati i da ne želi da odlaže reforme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE