Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oštar pad cene `crnog zlata`

    Cene nafte oštro su pale na svetskim tržištima budući da je u fokusu investitora i dalje prekomerno snabdevanje, a dodatni pritisak generisao je i jači dolar.

    Barel sirove nafte na londonskom tržištu je pojeftinio 1,66 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 58,56 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,54 dolara nižoj ceni, od 48,80 dolara.

    Na početku trgovanja cene su porasle u svetlu optimizma zbog dogovora Grčke i partnera u evrozoni o daljem financiranju da bi potom promenile smer, jer su ulagači ponovo preusmerili pažnju na prekomerno snabdevanje, najpre u Sjedinjenim Državama.

    Tako su prošlonedeljni izveštaji pokazali da su zalihe u SAD na rekordnom nivou, što je na početku ove nedelje bacilo u drugi plan nove podatke o smanjenom broju bušotina u SAD, a time i izgledno smanjenje proizvodnje.

    Analitičari investicione banke Morgan Stanley procenjuju da će nivo zaliha nastaviti da raste do kraja maja.
    "Uprkos optimizmu zbog velikog pada broja bušotina u SAD, tempo pada je usporio. Dalje usporavanje samo bi ojačalo bojazan da će za izrazitije smanjenje proizvodnje trebati vremena", tumače analitičari.

    Dodatni pritisak na cene bio je i snažniji dolar. Dolarov indeks, koji meri vrednost američke prema šest vodećih svetskih valuta, ojačao je 0,6 odsto, čime robe iskazane u dolarima, poput nafte, postaju skuplje za korisnike drugih valuta.

    U odvojenom saopštenju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da cena barela njene košarice nafte prošlog petka iznosila 56,55 dolara, što znači da je bila viša 26 centi nego dan ranije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE