Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INTERVJU BROJA Dušan Vujović: Efikasnost na putu reformi

    U intervjuu za BIZLife dr Dušan Vujović ministar finansija u Vladi Srbije, bio je vrlo optimističan kada je reč o potpisivanju budućeg aražmana sa MMF i smatra da je to dogovorena stvar. Iskazao je čuđenje kako se neke stvari u Srbiji ni posle 20 i više godina ne rešavaju i mišljenja je, a zato se prihvatio ministarskog posla, da neki reformski potezi moraju da se preduzmu kako bi se krenulo napred. Iako smo imali prilike da razgovaramo o njegvim počecima rada u Svetskoj banci, kratkih dolazaka u Beograd, odluci da se prihvati pozicije ministra u Vladi Srbije, najveći broj pitanja se, ipak, odnosio na ekonomsku situaciju Srbije.

    Prema vašem mišljenju, da li je imalo smisla smanjenje plata i penzija i usvajanje programa fiskalne konsolidacije?

    Svi elementi smanjivanja troškova koji uključuju plate, penzije i operativne troškove su dali efekte. Uspeli smo da sa očekivanih devet odsto deficita opšte države isti spustimo na 6,6 odsto BDP ili 258 milijardi dinara. To je za 2,4 odsto BDP niži deficit nego što je bio. Smanjenje plata i penzija nam je direktno pomoglo. Povećanje poreza u naplati, takođe, akciza, PDV-a. Imamo rezultate koji su bolji u odnosu na prošlu godinu i stalno se poboljšavaju. Mere štednje koje smo počeli da primenjujemo su uticale na smanjenje deficita. Preko smanjenja deficita na smanjenje duga, a samim tim i na poboljšanje naše situacije. Iako još uvek imamo negativan rast BDP-a i deficita, preokrenuli smo tokove i očekivanja stanovništva. Projektujemo da će ove godine učešće deficita Republike u BDP iznositi 4,8 odsto BDP. Deficit će iznosti 191,3 milijarde dinara, a BDP će biti 3.970,5 milijardi dinara.

    Kažete da postoje rezultati na prihodnoj strani. A dokle se stiglo sa pripremom strukturnih reformi i reformi javnih preduzeća?

    Vlada priprema akcioni program za preduzeća u restruktuiranju kojim se predviđa da preduzeća koja nemaju šansu budu zatvorena, a za ona druga da se prikupljaju ponude. Takođe, reforma javne administracije je veoma važna i to ne samo zbog troškova već i zbog efikasnijeg funkcionisanja javne uprave i ravnopravnijeg raspoređivanja zaposlenih. U javnom sektoru je trenutno 40 odsto zaposlenih, što je mnogo više u odnosu na ostale sektore. Reorganizacijom države i strateškim smanjenjem broja zaposlenih treba da postignemo dva efekta: jedan je efekat smanjenja troškova, a drugi efekat šalje signale da nije država ta koja diktira tempo već to treba da radi privatni sektor. Nama nije cilj da otpuštamo već da otvaramo radna mesta posebno za one koji imaju znanja koje tržište valorizuje, poput inženjera, inovatora i preduzetnika.

    Za konsolidaciju finansija bitne uštede će se ostvariti ukidanjem subvencija i garancija javnim preduzećima i racionalizacijom njihovog poslovanja, kao i rešenjem pitanja preduzeća u restrukturiranju i suzbijanjem poreske evazije. Pored toga, biće ušteda i na čitavom nizu aktivnosti koje će u masi značajno doprineti konačnom cilju održivih javnih finansija. 

    Ceo intervju pričitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    Foto: BIZLife, Marko Rupena

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE