Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odužilo se: Rešenje za `švajcarac` sledeće nedelje

    Narodna banka Srbije i poslovne banke još nemaju konkretan predlog rešenja za lakšu otplatu kredita u francima i najavljuju ga za sledeću nedelju, već drugu sedmicu za redom.

    Guvernerka Jorgovanka Tabaković ranije je najavila da će do kraja ove nedelje NBS i Udruženje banaka Srbije definisati mere koje treba da olakšaju otplatu kredita u francima. Ona je istakla da problem ne može biti rešen "zavlačenjem ruke u džep" svih poreskih obveznika.

    Prema najavi predsednika Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Gorana Pitića, NBS i poslovne banke će početkom naredne nedelje predložiti zajedničko rešenje za lakšu otplatu kredita indeksiranih u francima.

    U ponedeljak će, kako je Pitić rekao za RTS, biti sastanak Upravnog odbora UBS na kojem će se bankari izjasniti o nekoliko modela otplate kredita u francima, koji su usaglašeni sa NBS.

    Predsednik Uprave NBS za nadzor nad finansijskim institucijama Dorđe Jevtić je rekao da su predložena tri modela oplate kredita u švajcarskoj valuti, a ni u jednoj od njih država neće snositi nikakve troškove.

    On je objasnio da je jedan od predloženih modela da se mesečna rata kredita u francima u naredne tri godine umanji za 20 odsto, a da se posle tog roka plaća u punom iznosu, s tim da se razlika po osnovu trogodišnjeg umanjenja plaća godinu dana, na kraju roka otplate kredita.

    Druga mogućnost je da se kredit reprogramira, odnosno da se umanje rate i produži rok oplate, dok bi treća mogućnost bila konverzija kredita u evre.

    Po tumačenju Jevtića, banke bi trebalo da se odreknu dela zarade, kako bi građanima omogućile da u dužem roku i po povoljnijim uslovima otplaćuju kredite u francima, a razgovara se i o tome da klijenti budu oslobođeni ostalih troškova kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kod notara ili u katastru.

    On je istakao da će, kada sa bankama bude dogovoreno zajedničko rešenje za kredite u francima, NBS doneti obavezujuću meru, a ne preporuku. Prema podacima NBS, ukupni krediti vezani za franak iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo odnosi na stanovništvo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE