Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovačka spasava Balkan izvozeći joj gas

    Slovačka planira da Balkanu preko Rumunije i Bugarske isporučuje gas iz Ukrajine, ne rekavši da je to takođe ruski gas, od kojeg Balkan po diktatu Zapada treba da se distancira

    Srbiju koja je odustajanjem Rusije od gradnje „Južnog toka” izgubila i poslednju šansu da dobije još jedan pravac snabdevanja gasom, zaobilazeći Ukrajinu, mogao bi spasiti gasovod „Eastring” kojim bi se s Zapada gas transportovao za Balkan.

    Plan je da Slovačka firma „Eustrim” uskoro potpiše memorandum o saradnji s Rumunijom i Bugarskom i tako ruski gas koji bi išao preko Ukrajine dovede do zemalja Balkana.

    Tomaš Maraček, šef ove slvoačke firme najavljuje da će veoma brzo biti potpisani memorandumi o razumevanju s rumunskim i bugarskim partnerima u ovom projektu koji bi, bar delimično, mogao da bude jevtina i brza zamena za Južni tok.

    -Očekujemo da ćemo u roku od najviše dve sedmice potpisati memorandume o razumevanju s Rumunima i Bugarima”, izjavio je on Reutersu, dodajući da je Eustrim glavni inicijator projekta u kome će kao akcionari učestovati i drugi partneri. Rezultat toga bi bilo zajedničke preduzeće sa nekoliko međunarodnih firmi.

    Marček kaže da će o tome razgovarati i s austrijskim OMV-om, a da su razgovore već vodili s „Gas de France”, a planiraju se i razgovori s Nemačkom.

    Prema procenama, troškovi gradnje ovog gasovoda bi iznosili između 750 miliona i 1,2 milijarde evra, u zavisnosti od izbora finalne trase. U pitanju su relativno mali troškovi, jer se dobrim delom radi o povezivanju već postojeće mreže, a ne samo o gradnji novog gasovoda.

    Ovo je samo jedna u nizu ponuda Balkanu i Evropi koja poslednjih dana stižu s Zapada, a sve u cilju da i Evropa i Balkan odustanu od ruskog gasa i Gasproma i prihvate gas iz Azerbejdžana, Izraela… za koje se ne zna ni kolike su njihove zalihe čime bi se garantovala bezbednost i dugovoečnost snabdevanja, niti ima infrastruktura da bi se taj gas dopremio do većine ovih potrošača.

    Čini se da su SAD otišle najdanje u nuđenju pomoći pa su izračunale da bi balkanskim zemljama bilo jeftinije čak i da im oni s one strane Antlantika dopremaju gas dobijen iz uljnih škriljaca tankerima, nego što bi plaćali Rusima gas koji bi cevima stizao i do nas! 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE