Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Barel košta upola manje nego prošle godine

    Na svetskom tržištu sirove nafte već više od pola godine situacija je ista – barel klizi na dole i sada je u odnosu na juni 2014. godine cena niža za više od 50 odsto, a za barel je potrebno manje od 50 dolara.

    Kako će se kretati cena crnog zlata veoma je teško predvideti jer na to utiču mnogi faktori, među kojima su svakako ponuda i tražnja, a izvesno je da je ponuda veća od tražnje.

    Cena nafte praktično stalno ide na niže i samo od početka ove godine barel nafte tipa “brent” jeftiniji je za oko 10 dolara, jer je poslednjeg dana 2013. godine koštao gotovo 57 dolara, a sada je ista količina ispod 49 dolara. Da je pad cene nafte za svega šest meseci zaista velik govori i podatak da je sada, u odnosu na polovinu prošle godine barel “brenta” jeftiniji za čak 66 dolara. Ovako niske cene nafte na svetskom tržištu nisu zabaležene više od pet godina. Naime, 2010. godine prosečna cena “brenta” bila je oko 80 dolara, a te godine najniža cena barela bila je oko 70 dolara.

    Kojim putem će cena sirove nafte ići videće se, a neke procene govore da veće promene ne treba očekivati u prvoj polovini ove godine. Istovremeno, pitanje je koliko dugo proizvođači nafte mogu da je isporučuju po sadašnjim cenama. Pojedini proizvođači, a pre svega bliskoistočne zemqe, mogu da podnesu i niže cene, a nedavno je potpredsednik vlade Rusije Arkadij Dvorković rekao da proizvodnja nafte u Rusiji ove godine  može ostati na nivou iz prošle godine, ako cena bude od 50 do 60 dolara za barel. Međutim, proizvođači koji proizvode naftu u složenim prirodnim uslovima, gde je eskploatacija skupa, već sad se suočavaju s problemima i na duži rok neće moći da obezbede iste količine nafte kao ranije.

    Ipak, zbog pada cene sirove nafte niže su i cene goriva na svim lokalnim tržištima. Derivati su jeftiniji i u Srbiji, a u odnosu na juni prošle godine i više od 20 dinara. Sada je litar benzina ispod 130 dinara,  litar dizela oko 140 dinara, s sadašnje cene su niže, ne samo u dinarima, već i kada se iznos preračuna u evre. Naime, u junu je litar bezolovnog benzina koštao oko 1,28 evra, a dizel goriva 1,33 evra, dok sada za benzin treba oko 1,05 evra, a za litar dizela oko 1,15 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE