Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Neočekivano dobri rezultati`

    Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su prvi rezulati ekonomskih mera koje je Vlada Srbije preduzela neočekivano dobri, i to toliko da mu je čak i neprijatno da pročita neke od njih koliko su dobri.

    "Stvari su nam krenule i bolje nego što smo očekivali", rekao je premijer za TV Pink i rekao da je, između ostalog, uprkos smanjenju plata i penzija, prosečna zarada porasla na iznad 49.000 dinara.

    Objasnio je da je to moguće jer je "inspekcija rada ozbiljnije radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da je 400 evra prosečne plate nešto što dugo, dugo nismo imali u Srbiji".

    Po njegovim rečima, u sprovodenju mera fiskalne konsolidacije stvari su krenule i bolje je nego što je Vlada očekivala, jer su od septembra do decembra 2014. napravljene velike uštede, budžetski deficit je snižen na 6,6 odsto, a očekivalo se da će biti 8,6 odsto.

    "Dobra vest za građane je da je januar i po prihodima i rashodima, bolji od svih januara u prethodnim godinama, jer smo postigli drastično veće prihode i drastično manje rashode", rekao je Vučić i dodao da neće biti novih teških mera.

    Premijer je rekao da cifre pokazujemo da nema deficita, već ima velikog suficita, veći je priliv PDV na domaću robu iz čega se vidi da nije opala potrošnja, i "više smo otplatili nego što smo se zadužili".

    Znatne su i zalihe novca, nema problema s likvidnošću, stanje u državnoj kasi "postaje sve bolje", rekao je Vučić i dodao da Srbija ima "jedino mali problem" sa PDV na uvoznu robu, zbog pada cena nafte.

    "Stanje javnih finansija u Srbiji postaje sve bolje zbog veće odgovornosti, a ove godine se nećemo zadužiti više od 1,2-1,3 milijarde", rekao je Vučić ne navodeći o kojoj valuti govori.

    Iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama, Srbija će za godinu-dve biti jedna od najboljih zemalja u regionu", kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija.

    "Od Esmarka tražimo novčane garancije za Železaru"

    Govoreći o pregovorima sa Esmarkom o kupovini smederevske Železare, premijer kaže da će američka kompanija  morati da pruži garancije u iznosu od 15 do 20 miliona dolara da će Železara nastaviti da radi nakon privatizacije.

    "U toku su teški razgovori o Železari, tražili smo od Esmarka da najmanje tri godine ne smanjuje broj zaposlenih i da povećaju proizvodnju na 1,5 miliona tona. Tražili smo njihove korporativne i lične garancije u iznosu od 15 do 20 miliona dolara da ovde dolaze s namerom da rade", rekao je Vučić.

    Uspešna privatizacija Železare bi, kako tvrdi, omogućila Esmarku da ostvaruje profit dok bi njeni radnici imali posao, a država veći bruto-društveni proizvod. "Nadam se da ćemo sve završiti u narednim danima, postoji dogovor, ali nikad se ne zna", rekao je premijer.

    Govoreći o drugim temama, Vučić je negirao da je država partijska, rekvši da samo jedno javno preduzeće ima direktora koji je član stranke na vlasti.

    "Koji su to partijski direktori u Srbiji? Ja znam samo jednog, u EPS a od njega nema boljeg rešenja. Telekom, JAT, Aerodrom, Železnice Srbije… nemaju partijske direktore i na to sam ponosan", kazao je Vučić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE