Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija reciklira samo četvrtinu tekstilnog otpada

    U Srbiji se, prema nezvaničnim procenama, na otpad baci više od milion tona tekstila godišnje, od čega je polovina pogodna za recikliranje, ali se reciklira samo 25 odsto ukupnog tekstilnog otpada.

    Problem pri zbrinjavanju otpada iz tekstilne industrije, koji čini dva do četiri odsto ukupnog otpada koji se stvori u Srbiji, predstavlja neusklađenost i nedorečenost propisa, rečeno je na sastanku Udruženja Privredne komore Srbije za industriju tekstila, odeće, kože i obuće.

    Zakon o zbrinjavanju otpada u tekstilnoj industiriji prepoznaje samo koristan i nekoristan otpad, a ne i "nus proizvod", rečeno je na sastanku.

    Zbog te nepreciznosti, kako su ukazali predstavnici tekstilne industrije, mnogi proizvođači imaju probleme sa odlaganjem otpada, ali i sa plaćanjem carina, odnosno sa utvrđivanjem ko plaća carinu – da li oni ili recikleri.

    Na sastanku je istaknuto i da zbog nejasnoća oko plaćanja carina, otpad kod nekih proizvođača stoji u firmama i do tri godine.

    Predstavnici Ministarstva poljoprivrede podsetili su da po zakonu proizvođači otpada plaćaju troškove njegovog zbrinjavanja i naveli da u Srbiji ima više operatera koji upravljaju otpadom u industriji tekstila i da se država ne meša u tokove novca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE