Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Franak `isterao` Poljake na ulicu

  Stotine Poljaka sa kreditima u švajcarskim francima protestovali su u subotu ispred Predsedničke palate u Varšavi i na ulicama još nekoliko najvećih gradova, sa zahtevom da im Vlada pomogne u situaciji sa preskupim kreditima.

  Stotine Poljaka demonstrirale su na ulicama Krakova, Vroclava, Lođa, Gdanjska i šćećina noseći transparente "Stop banksterima", a u Varšavi su organizovali protestnu šetnju ispred sedišta poljskog predsednika.

  "Banke su se prema klijentima ponašale kao prema Indijancima kojima nude nekakve đinđuve umesto solidnog produkta – kredita", kazao je na protestu u Varšavi Tomaš Sadlik iz udruženja Pro futuris koje je organizovalo demonstracije a inače zastupa Poljake u njihovim sporovima sa bankama.

  "Nisam želela kredit u francima ali u banci su me ubeđivali da je to najbolji produkt a da je švajcarski franak valuta koja se praktično ne pomera", kazala je poljskoj televiziviji TVP jedna od Poljakinja na protestnoj šetnji u Varšavi.

  Oni od ukupno preko pola miliona Poljaka sa kreditima u švajcarskim francima koji su izašli na ulice poljskih gradova zahtevaju da banke pristanu na predlog Komisije za finansijski nadzor i prevedu njihove kredite u zlote i to po kursu koji je važio na dan kada je kredit uzet.

  "Očekujemo da nam vlada pomogne nekim zakonom. Pojma nemam koliko će iznositi rata mog kredita za dve nedelje. Preti nam bankrot i ne znam uopšte šta će biti dalje", kazala je Poljakinja na demonstracijama u Krakovu.

  Demonstranti su takođe tražili da vlada organizuje pregovore sa bankama, kako bi se rešio problem nakon odluke centralne banke švajcarske sredinom januara da ne održava veštački kurs franka što je Poljacima drastično poskupelo kredite u toj valuti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE