Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Želite li da postanete direktor?

    Na mesto prvog čoveka u javnom preduzeću najsigurnija ulaznica bila stranačka pripadnost, međutim, jedan broj preduzeća je u skladu sa zakonom sproveo konkurse gde kandidati za direktore polažu test inteligencije i gde im se procenjuje karakter, piše Blic.

    Budući šefovi republičkih javnih preduzeća testove polažu sedeći za kompjuterom. U test ulaze sa šifrom i štopuje im se vreme. Na lokalu testove popunjavaju olovkom, zaokruživanjem rednog broja ili slova ispred odgovora.

     Budući direktori lokalnih javnih preduzeća odgovaraju na pitanja o poznavanju rada državne uprave. Između ostalog, moraju da znaju koji su izvršni organi jedinica lokalne samouprave, koliko članova ima nadzorni odbor javnog preduzeća, ko donosi odluku o raspodeli dobiti preduzeća, na čiji predlog se bira gradonačelnik, ko donosi odluku o privremenom finansiranju jedinica lokalne samouprave…

    Ipak, među pitanjima su i ona iz opšte kulture, pa oni koji žele da budu direktori u svojoj opštini treba da znaju koji srpski vladar nije ubijen u atentatu, u kom delu se prvi put spominje Veliki brat, ko je oslikao Sikstinsku kapelu…

    Osim psihotesta, koji ne ulazi u zbirnu ocenu, kandidati za direktore republičkih javnih preduzeća polažu i svojevrsne testove inteligencije. Analiziraju se njihove veštine analitičkog rezonovanja, logičkog zaključivanja, organizacionih sposobnosti, piše Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE