Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija ne može da `zamrzava` franak

    Slovenačka vlada raspravljala o problematici građana koji su zaduženi u švajcarskim francima i zaključila da za sada neće donositi nikakve posebne mere.

    Vlada je utvrdila da je centralna banka na vreme upozoravala na rizik takvih kredita zbog fluktuacije valuta, ali da nije jasno koliko su komercijalne banke ta upozorenja uvažavale, rekao je ministar finansija Dušan Mramor posle sednice Vlade.

    Prema njegovim rečima, probleme onih koji sada zbog narasle vrednosti švajcarskog franka imaju finansijske probleme morale rešavati komercijalne banke, konverzijom kredita u evre ili produžavanjem rokova otplate.

    Mramor je rekao da problem zajmova u francima Slovenija ne može rešiti fiksiranjem kursa, kako je to uradila Mađarska i kako namerava da učiniti Hrvatska, jer je Slovenija članica evrozone, pa zato ne može menjati kurs niti voditi samostalnu monetarnu politiku.

    Prema podacima slovenačke centralne banke, u Sloveniji kredite u švajcarcima ima oko 10.000 dužnika, a njihovo ukupna zaduženost je oko 800 miliona evra.

    Nezadovoljstvo "neaktivnošću" svoje vlade rešavanjem njihovih problema izrazilo je više dužnika u francima koji su se počeli organizovati u udruženja i najavljuju tužbe protiv banaka, tvrdeći da ih banke u ugovorima nisu obavestile na valutni rizik takvih ugovora.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE