Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skok akcija kombinata Bačka zahvaljujući Arapima

    Najavljeni dolazak arapske kompanije Al Rawafed u Sivac povisio je cenu akcija poljoprivrednog kombinata Bačka na 6.358,95 dinara, čijom će prodajom radnici i penzioneri zaraditi ukupno 7,1 milion evra.

    Prema rečima agronoma Miodraga Boškovića, koji je takođe unovčio svoj udeo u kapitalu Bačke, dosad je na račune akcionara prebačeno oko šest miliona evra.

    Otkupom akcija od akcionara koji su se formalno usprotivili ustupanju sivačkog kombinata kompaniji iz Abu Dabija, omogućeno je vlasniku Al Rawafeda da uđe u posed 2.215 hektara Bačke i počne da ih obrađuje, i u 2.282 hektara državnih njiva u sivačkom ataru.

    Očekuje se da će Arapi preuzeti većinski deo Bačke do kraja januara ili početkom februara.

    Zahtev za naplatu podnelo je 577 manjinskih akcionara. Od ukupno 114 zaposlenih u kombinatu, akcije je realizovalo 30 radnika. Svi ostali su ih prodali još 2006. godine, po ceni od 1.200 dinara, pred prodaju Bačke Miletu Jerkoviću.

    Akcije su do prodaje po sadašnjoj povoljnoj ceni zadržali i mnogi penzioneri i građani, koji su ih dosad kupovali na berzi, objašnjava Miodrag Bošković. Inženjer u PK Bačka, Milan Kasalica, tvrdi da je većina onih koji su ovih dana prodali akcije oročila novac po vrlo povoljnoj kamati.

    Iako su Arapi, ustvari, doprinelili da cena akcija skoči, novac za njihov otkup obezbedila je sama Bačka podizanjem kratkoročnog kredita, koji će biti vraćen čim kompaniji iz Abu Dabija bude prodato vlasništvo i ostalog dela poljokombinata.

    Reč je o kapitalu procenjenom na 15 miliona evra, ušta ulazi i 1.451 hektara obradive zemlje, koju Arapi nisu dosad preuzeli zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na parcelama.

    Očekuje se da problem uskoro bude rešen u Katastru nepokretnosti, pa će i te njive biti ponuđene kompaniji Al Rawafed. Time će biti podmiren dug Bačke od 16,4 miliona evra, koji je ostao posle raskida privatizacije sa Miletom Jerkovićem.

    Od dosad prodatih akcija Bačke država je naplatila 15 odsto poreza na kapitalnu dobit. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE