Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Carić predlaže konverziju kredita u švajcarcima

  Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić predložio je danas da se krediti indeksirani u švajcarskim francima konvertuju u evre, kako bi se olakšalo njihovo otplaćivanje.

  U blogu na sajtu te banke (blog.erstebank.rs), Carić je naveo bi kod te konverzije mogle da pomognu i banke i država, napominjući da je velika većina korisnika kredita u švajcarcima teško plaćala obaveze, a da su posle jačanja franka i de facto, po regulativi Narodne bake Srbije, postali platežno nesposobni.

  "Njihovi krediti su prema evru dodatno porasli, primanja su mahom ostala ista ili su se smanjila, a vrednost kupljene nekretnine je najčešće pala", napisao je Carić. Kako je naveo, u Srbiji ima oko jedna milijarda, pre svega stambenih kredita, i zbog jačanja franka 100.000 ljudi pogodjeno.

  Prema njegovim recima, kod konverzije kredita iz franka u evro, koju predlaže, pomoć banke može da bude da se cena konverzije prebaci na kraj otplatnog perioda i da se za toliko smanji rata (ostane ista kao na primer decembarska), ili da banke dodatno smanje kamatnu stopu na te nove kredite koji će sada biti u evrima. Država bi, naveo je Carić, mogla da pomogne poslovnim bankama da konverzija švajcaraca u kredite indeksirane u evrima evro bude što povoljnija i da eventualno pomogne bankama u subvenciji kamatne stope.

  U uvodnom delu bloga predsednik Izvrskog odobra Erste banke je naveo tri opcije za rešavanje problema kredita u švajcarskim francima, od kojih je jedna vraćanje nekretnine banci, druga nastavljanje otplate i treća konvertovanje kredita u evre. 

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE