Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Srbija usporava rast čitavog regiona

    Evropska banka za obnovu i razvoj smanjila je procenu ekonomskog rasta u Jugoistočnoj Evropi u 2015. godini, a najviše su snižene prognoze za Srbiju i Bugarsku.

    Ekonomske teškoće Srbije iz 2014, kao posledica poplava, verovatno će se nastaviti i EBRD sada u Srbiji u 2015. očekuje rast BDP od samo 0,5 odsto dok je septembra prošle godine predviđao rast od dva procenta, navodi se u novom izveštaju EBRD.

    EBRD ocenjuje da će novi program Međunarodnog monetarnog fonda, koji se očekuje na proleće, pomoći da se u Srbiju vrate fiskalna disciplina i poverenje investitora. Međutim, aranžman sa MMF pratiće mere štednje koje će delovati deprecirajuće na domaću tražnju na kratak rok, navodi se izveštaju.

    >>>>Svetska banka: Srbija i u 2015. sa negativnim rastom

    U većoj meri EBRD je smanjio i prognozu rasta Bugarske u 2015, na 0,8 odsto sa septembarskih dva odsto, a zbog problema u bankarskom sektoru i slabe domaće tražnje.

    Istovremeno je prognoza ovogodišnjeg privrednog rasta Crne Gore povećana na tri procenta sa 2,5 odsto zbog većeg priliva direktnih stranih ulganja i napretka u velikim infrastrukturnim projektima. I Makedonija će imati veći rast, od 3,5 odsto prema u septembru prognozirana tri procenta, čemu će najviše doprineti snažan izvoz.

    Prognoze rasta u 2015. godini za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo EBRD je ostavio na septembarskom nivou od 2,5 odnosno 2,7 odnosno 3,5 odsto.

    Ekonomski rast u Jugoistočnoj Evropi u 2015. EBRD sada prognozira na 2,2 odsto prema 2,6 odsto jesenas. Za ceo region u kojem je angažovan EBRD za 2015. prognozira pad privrednih aktivnosti od 0,3 odsto dok se u septembru računalo na rast od 1,7 odsto.

    EBRD navodi da je pad svetskih cena nafte pojačao pritisak na Rusiju, čija ekonomija i tako nije u dobrom stanju, i takođe pogodio ekonomski rast u zemljama izvoznicama energenata i drugim zemljama blisko povezanim sa najvećom ekonomijom na istoku Evrope.

    Ekonomsti EBRD prognoziraju da će bruto domaći proizvod Rusije u 2015. pasti za gotovo pet procenata. U septembru je u Rusiji očekivan pad BDP od samo 0,2 odsto.

    Međutim, EBRD očekuje da od nižih cena sirovina koristi imaju zemlje Centralne i Jugoistočne Evrope, kao i Južnog i Istočnog Mediterana, što će im pomoći da delom nadoknade negativne efekte slabe tražnje u zemljama zone evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE