Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta su `sveznalice` iz Davosa do sada pogodile, a šta su promašile?

    Kako se svetski poslovna i politička elita polako okuplja na švajcarskim Alpama za godišnji sastanak pod kristalnim kuglama, istorija pokazuje da će `sveznalice` iz Davosa mnogo toga pogrešiti u svojim procenama, počinje Euroactiv svoj tekst o svim dosadašnjim pogrešnim predviđanjima elite u Davosu.

    Na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u elitnom zimovalištu okupiće se 1.500 poslovnih lidera i 40 šefova vlada koji će od 21. do 24. januara raspravljati o krupnim temama, od cena nafte do budućnosti interneta.

    Razgovor će se voditi u senci bezbedonosne politike nakon napada u Parizu te o razmatranju Evropske centralne banke o radikalnom programu otkupa obveznica i švajcarskom franku. Sveži planinski vazduh očito  deluje na rast samopouzdanja u procenama, ali dosadašnja istorija pokazuje da su neka njihova predviđanja bila netačna.

    Na primer, predsednik centralne banke Japana Haruhiko Kuroda prošle je godine objavio da se situacija u njegovoj zemlji "dramatično promenila". Godinu dana posle japanska ekonomija vratila se u recesiju. Niko od njih tada takođe nije ni pomislio na aneksiju Krima, rađanje Islamske države ili cenu barela nafte od 50 dolara. Kriza evrozone i bankarskog sektora takođe je bila puna pogrešnih procena. Pre tri godine je američki ekonomista Nouriel Roubini, poznat i kao "gospodin Propast" jer je predvideo krizu hipotekarnih kredita u SAD-u, predvideo izlazak Grčke iz evrozone u roku godinu dana. To se nije dogodilo. Doduše, "Grexit" je i dalje tema za raspravu u Davosu. Upravo je ta elita u Davosu pre manje od sedam godina propustila primetiti nadolazeću propast Lehman Brothersa i stvaranje svih preduslova za finansijsku krizu. Tada je jedan od govornika, predsednik Kuvajtske agencije za investicije Bader Al Sa'ad, izjavio da rasprodaja na američkom finansijskom tržištu predstavlja "sjajnu priliku za ulaganje", što ukazuje i na visok nivo samopouzdanja koje je vladalo u to vreme.    

    Ekipa okupljena u Davosu ipak je uspela nešto i pogoditi, poput snaženja brzorastućih tržišta ili veliki uticaj gasa iz škriljaca na rast američke ekonomije. Takođe su predvideli buduće globalne tenzije zbog pristupa vodi ili cyber sigurnosti. Ovogodišnja glavna preokupacija biće, prema WEF-ovom Izveštaju o globalnim rizicima, međunarodni sukobi, iako su i ekonomski strahovi još uvek itekako živi.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE