Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deset stvari koje će vas učiniti boljom osobom

    Nije lako promeniti se preko noći, postati bolja, zahvalnija, ljubaznija osoba. To su stvari koje se, prema mišljenju psihoterapeuta Joyce Marter, vežbaju iz dana u dan, sve do trenutka kada postignete ono što ste želeli. Time što postajete bolja osoba, ne činite samo drugima, već i sebi, budući da su razvijanje i usvajanje navika, osobina i oblika ponašanja o kojima Marter govori, glavni preduslovi za formiranje zrele, srećne i uspešne osobe.

    Vežbajte zahvalnost, fokusirajte se na pozitivne trenutke u životu i sve prelepo što vam ispunjava dan. Ne zaboravite da ste vi krojač svakog svog dana, i ne čekajte da se isplanira sam od sebe!

    Oslobodite se odbrambenog stava, zbog kojeg sebi zatvarate mnoga vrata i prilike. Oslobodite se negativnih misli da je neko uvek protiv vas i stalne potrebe da štitite sebe od okoline (dešavanja na poslu, odnosi sa bliskim ljudima ili strancima). Pokažite samouverenost, borbenost i želju da izgradite stabilne odnose.

    Naučite da prihvatate stvari.Ne trošite energiju i ne pružajte otpor kada nešto ili nekoga ne možete promeniti, jer ukoliko ikoga možete korigovati – to ste vi sami. Osnažite sebe, tako da vas ne pogađaju stvari na koje nemate uticaj, a umesto toga, poradite na svom razmišljanju i ponašanju.

    Naučite da opraštate.Sve patnje iz prošlosti vas uče nečemu i vremenom postaju značajne životne lekcije, zbog kojih sazrevate, prevazilazite negativne emocije i postajete mentalno jači.

    Budite autentični, originalni i realni.Budite svoji, izgradite lična mišljenja i principe, dajte sebi priliku da se razvijate i želite mnogo, ali budite i realni u svojim nastojanjima, kao i kada je reč o sopstvenim potencijalima.

    Izrazite empatiju.Pustite potrebu za osuđivanjem i kritikovanjem, i stavite se u tuđe ’cipele’, sa ciljem da razumete tuđa osećanja ili postupke.

    Budite direktni, recite otvoreno šta mislite i mislite ono što kažete, jer će vam istina dati slobodu.

    Budite ljubazni.Ne samo što ’lepa reč gvozdena vrata otvara’, već deluje i u suprotnom smeru. Ukoliko ste ljubazni sa onima koji to znaju da cene i neguju iste vrednosti kao vi – ljubaznost će vam biti uzvraćena. Ne očekujte da neko bude ljubazan i fin prema vama, ako ni sami niste takvi prema drugima.

    Uspostavite integritet, budite dosledni i pouzdani. Priznajte kada niste u pravu, borite se za svoj interes kada jeste u pravu, izgradite čvrst stav, ali ne budite arogantni i napadni.

    Volite sebe.Ljubav prema sebi je jedan od glavnih preduslova za pronalaženje istinske sreće. Ukažite sebi jednako poštovanje i brigu, kao što ih posvećujete i drugima. Negujte svoj jedinstven duh, oprostite sebi kada treba i ne forsirajte savršenost, jer je ona neuhvatljiva.

    Foto: Vancouversun, Orgspring

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE