Sertić: Država je vlasnik Trepče

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sertić: Država je vlasnik Trepče

  Željko Sertić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je država Srbija preko Fonda za razvoj vlasnik 55 posto "Trepče" i da je zbog toga jednostrana privatizacija nemoguća.

  "Ukoliko kosovske institucije pokušaju da preuzmu 'Trepču', mi ćemo po našem zakonu ući u proces privatizacije. Dobili smo već četiri ponude iz inostranstva i to baš iz SAD i Kanade, gde se vlasništvo poštuje, a tu su ponude i iz Švajcarske i Mađarske, kao i dve ponude iz Srbije", kaže ministar Sertić.

  Kosovska agencija i do sada pokušavala da pokrene pitanje privatizacije "Trepče", kaže ministar privrede, i dodaje kako je Srbija sve razgovore odložila do daljnjeg kako bi se nastavili pregovori Beograda i Prištine i kako bi se ispoštovo Briselski sporazum.

  Sertić ukazuje da ovo što se sada radi sa "Trepčom" jeste nepoštovanje svih pravila i procedura i dodaje da to može da ostavi nesagledive posledice na stanovništvo na severu Kosova.

  Ministar Sertić podseća da je osim 55 odsto udela Fond za razvoj, još 22 posto u vlasništvu srpskih kompanija.

  "Pričati o bilo kom drugom odnosu je irelevantno. Mi imamo 268 miliona evra prijavljenih potraživanja. I mi smo to sve predali pokrajinskim institucijama", kaže Sertić.

  Ipak, kako kaže ministar privrede, država Srbija jeste iznenenađena, jer je ova odluka o privatizaciji došla nenadano i bez ikakve konsultacije sa našom Vladom.

  U svakom slučaju, srpska strana jeste za razgovor, a sve u cilju uspešne privatizacije koja bi dovela do boljeg života lokalne zajednice, ističe Sertić.

  Napominje kako još uvek čekaju odgovor druge strane, ali da se on uzda u razum i racionalno razmišljanje svih učesnika.

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE