Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grabar Kitarović, prva dama na čelu Hrvatske

    Kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izabrana je za predsednicu Hrvatske, pošto je u drugom krugu izbora, u neizvesnoj trci "tesno" pobedila aktuelnog šefa država i kandidata SDP-a Ivu Josipovića.

    Prema obrađenih 99,59 posto biračkih mesta, Grabar Kitarović vodi s 50,43 odsto glasova, dok Ivo Josipović ima 49,57 odsto glasova.

    Na birališta je izašlo oko 58,9 odsto birača. Pravo glasa imalo je oko 3,8 miliona gradjana.

    "Dragi hrvatski državljani, dobro veče svima u veličanstvenoj noći u kojoj smo ostvarili pobedu za našu voljenu Hrvatsku. Kad sam krenula u ovu bitku, mnogi su mi govorili što ti to treba. Ja se ne predajem i tako ćemo raditi za Hrvatsku. Ne dam da mi niko kaže da Hrvatska neće biti bogata. Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja EU i sveta. To vam obećavam", poručila je Grabar Kitarović.

    Prema njenim rečima, Hrvatsku čeka posao "ne sutra, već večeras", prenose lokalni mediji.

    Novoizabrana predsednica na dužnost po zakonu stupa poslednjeg dana mandata odlazećeg predsednika Ive Josipovića, koji je petogodišnji mandat preuzeo 19. februara 2010. godine.

    Aktuelni predsednik, socijaldemokrata Ivo Josipović čestitao je na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindi Grabar Kitarović.

    "Demokratija je pobedila. Grabar Kitarović je pobedila u demokratskoj utakmici i zato čestitam", rekao je Josipović u obraćanju svojim simpatizerima u izbornom štabu u Novinarskom domu u Zagrebu.

    On je dodao da je razlika u broju glasova izmedju Grabar Kitarović i njega u drugom krugu mala, ali da je demokratija da pobedi onaj ko je osvojio veći broj glasova.

    Foto: Beta/Hina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE